Netin nopeustesti

nopeustesti

Tuntuuko, että nettiyhteys ei ole tarpeeksi nopea?

Pätkiikö nettiyhteys tiettynä aikana päivästä?

Oletko miettinyt, kuinka nopea nykyinen yhteytesi on?

Tiesitkö, että voit testata nettiliittymäsi nopeuden maksuttomalla nopeustestillä?

 

Mikä on netin nopeustesti?

Speed test eli nopeustesti mittaa kuinka nopea laitteesi käyttämä yhteys on. Nopeustesti mittaa netin nopeutta, eli kuinka nopeasti data liikkuu päätelaitteesta nettiin ja takaisin.

Usein operaattorin ilmoittama teoreettinen maksiminopeus ei toteudu kuin täysin ihanteellisissa olosuhteissa. Tästä syystä netin nopeus on todellisuudessa alhaisempi. Tee testi, niin näet millaiset lukemat laitteesi saa?

Aloita nopeustesti klikkaamalla alla olevaa play-nappia.


 

Miten teen nopeustestin?

Nopeustestin voi tehdä käytössä olevalle laitteelle klikkaamalla yllä olevaa painiketta. Usein ennen nopeustestin aloittamista suositellaan suljettavan paljon yhteyttä kuormittavat sovellukset. Tämän lisäksi olisi hyvä myös kytkeä laite suoraan modeemiin Ethernet – kaapelin kautta. Jos modeemiin on kytketty monta muuta laitetta, tulisi varmistaa ettei niiltä ole liikennettä verkkoon. Nämä toimenpiteet eivät ole kuitenkaan pakollisia ja vaikka niitä ei tee, nopeustesti ei vahingoita laitettasi millään tavalla.

Tietokonetta kuitenkin käytetään lähes aina niin, että eri sovellukset kuten suoratoistopalvelut on aktivoituna ja modeemiin on liitetty eri laitteita. Voit huoletta testata nopeuden myös niin, että kaikki on päällä ja liitettynä. Tällä tavoin selvität netin nopeuden todellisessa käytössä.

 

Onko nopeustestin tulos luotettava?

Tulokset ovat luotettavia, mutta tarkan arvon nopeudesta ja vaihteluvälistä selvität, kun teet nopeustestin useita kertoja.

Tee testit eri kellonaikoina ja päivinä. Esimerkiksi maanantaina kello 10 aikaan, kun monet ihmiset käyttävät samanaikaisesti laajakaistaa. Tee testi lisäksi työnkoneella sekä kotona. Testiaikoja kannattaa myös näissä vaihdella. Mittaustulos voi hyvinkin vaihdella, jos teet nopeustestin su – ma välisenä yönä klo 04.00 ja toisen testin ma aamuna klo 8 – 10 aikaan.

Kun olet tehnyt useamman testin laske mittausten keskiarvo. Jos testauspaikan lukema on huono etkä ole nopeuteen tyytyväinen, laita testipaikan osoite ylös ja ilmoita siitä operaattorille, minkä kautta olet ottanut nettiliittymän. Operaattorit mielellään selvittävät mahdolliset verkkoviat ja tekevät niihin mahdollisuuksien mukaan parannuksia.

Aiheesta tarkemmin: Traficom/verkon häiriöt

 

Mitkä asiat vaikuttavat netin nopeuteen?

Laajakaistan laatuun ja nopeuteen vaikuttavat monet eri tekijät:

 • taloyhtiön sisäverkon kunto
 • modeemin sijainti, ikä ja etäisyys tietokoneesta tai muusta laitteesta
 • verkon ruuhkaisuus (kellonaika ja päivä)
 • muiden laitteiden aiheuttamat häiriöt
 • yhteyden sijainti
 • operaattorin kanssa tehty sopimus
 • verkon tyyppi (valokuitu, ADS, satelliitti)

Kuten listauksesta huomaamme, osaan pystyy itse vaikuttamaan kuten hankkimalla uuden modeemin tai pienentämällä muiden laitteiden häiriötä. Nopeutta pystyy myös muuttamaan hankkimalla laitteelle nopeamman nettiyhteyden. Ennen vaihtamista kannattaa vertailla operaattoreiden nettiliittymät, jotta valikoimasta löytää itselle parhaiten sopiva ja halvin liittymä.

 

Entä, jos en ole tyytyväinen netin nopeuteen?

Hidas ja pätkivä liittymä kannattaa ehdottomasti vaihtaa uuteen. Operaattoreilla on tarjottavanaan erilaisia nettiliittymiä eri nopeuksilla ja kuukausihinnoilla. Kolmelta suurimmalta operaattorilta löytyy myös huippunopea 5 G liittymä.

Vertaa liittymät ja valitse liittymä oman käytön mukaan:

 

Mitä nopeustestin tuloksesta voi päätellä?

Varmasti jo ennen nopeustentin tulosta olet kiinnittänyt huomiota liittymäsi nopeuteen. Useimmiten sen huomaa nopeasti, onko siihen tyytyväinen vai ei.

Jos sait nopeustestin nopeudeksi seuraavat, voit miettiä oletko tyytyväinen liittymääsi?

 • 2 – 4 Mbps – ajoittainen netin selailu sujuu ilman ongelmia
 • 4 – 6 Mbps – melko hyvä nettiyhteys, videoiden katsominen onnistuu ilman katkoksia
 • 6 – 10 Mbps – hyvä nettiyhteys, videoiden katsominen sujuu moitteettomasti
 • 10 – 20 Mbps – erinomainen nettiyhteys, korkealaatuinen videoiden katsominen
 • 20 + Mbps – korkealaatuinen nopeus ja laadukas videoyhteys.
Vertaa Liittymät
Logo