Minkä osan sähköstä voi kilpailuttaa?

sähkön kilpailutus

Sähkön hinta muodostuu sähköenergian – ja verkkopalvelun hinnasta sekä veroista. Sähköenergia on se osa sähkön kokonaishintaa, jonka kulutat omassa kotitaloudellasi. Kyseinen sähköenergia muodostuu sähköyhtiön määrittämästä perusmaksusta sekä kulutusmaksusta. Tämän osuuden voit kilpailuttaa eri sähköyhtiöiden välillä. 

Sähkön kilpailuttaminen ja sopimustyyppeihin tutustuminen

Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä aina tasaisin väliajoin. Hinnat muuttuvat ja verkkoyhtiöiden välillä on eroja. Sähkön kilpailuttaminen verkossa on myös lisännyt kilpailua sähköyhtiöiden kesken. Tämä kilpailuasetelma antaa kuluttajalle hyvät lähtökohta edullisemman sähkön löytämiseen nykyisen sähkösopimuksen sijaan.

Sähköenergia jonka kuluttaja voi kilpailuttaa koostuu perusmaksusta ja kulutusmaksusta. Yleissähkössä kulutusmaksu on aina sama vuorokaudesta- tai vuodenajasta riippumatta. Aikasähkössä hinta muodostuu päivä- ja yösähköstä. Kausisähkössä talvipäiville on eri kulutusmaksut kuin muille vuodenajoille.

Sähköenergian muotoon sekä sopimustyypin valintaan vaikuttaa perheen sähkön käytön tottumukset. Pyytämällä maksuttomat sähkömyyntitarjoukset eri sähköyhtiöltä pääset tarkemmin vertailemaan sähkön hintaa.

Aloita sähkön kilpailuttaminen tästä

 

Sähkön verkkopalvelumaksut ja sähkövero

Sähkön verkkopalvelumaksut sisältävät sähkön toimituksen sekä sähköverkkojen ylläpidon. Paikka johon henkilö tarvitsee sähköverkkoa määrittää verkkopalvelumaksun hinnan. Kyseinen verkkoyhtiö sähköverkko alueella määrittelee minkä suuruista verkkopalvelumaksua hän perii käytöstä. Yleisesti ottaen verkkopalvelun hinta veroineen on noin puolet sähkön kokonaiskustannuksista. Verkkopalvelun hintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähköyhtiöt eivät ole verovelvollisia, vaan sähkövero peritään kuluttajan käyttämästä sähköstä. Kyseinen vero on polttoaineiden valmistusvero, joka perustuu lakiin. Kyseinen valmistevero ja huoltovarmuusmaksu on otettu Suomessa käyttöön vuonna 1997 ja veron suuruus on noin 30 % kokonaissähkölaskusta. Sähköyhtiö perii kyseisen sähköveron asiakkaalta ja tilittää sen valtiolle. Sähköverolaista voit lukea tarkemmin Finlex.fi

Hallituksen ilmastokokouksessa on esitetty sähköveron alentamista, mikä pidemmällä aikavälillä toisi Suomeen enemmän suurempia yrityksiä. Tällä hetkellä Suomen sähkövero on muita maita huomattavasti korkeampi, mikä ei houkuttele suuria, paljon sähköä käyttäviä yrityksiä laajentamaan Suomeen. Sähköveron alentaminen on veromenetys Suomelle, mutta päätöksen takana on kuitenkin usko tulevaisuuden näkymiin, sillä teollisuuden katsotaan käyttävän aikaisempaa enemmän puhdasta energiaa, joka on Suomen taloudelle ja luonnolle kestävämpi ratkaisu.

 

Tarkista nykyisen sähkösopimuksesi ehdot

Muista tarkistaa ennen sähkön kilpailuttamista, että nykyisen sähkösopimuksen päättyminen on pian lopuillaan tai sinulla on tällä hetkellä määräaikainen sähkösopimus. Jos nykyinen sopimus ei sido sinua enää mihinkään, voit aloittaa hyvillä mielin sähkön uudelleen kilpailuttamisen. Ennen sähkön kilpailuttamista sinun ei tarvitse ottaa mitään esiin, kunhan muistat paikkakuntasi postinumeron. Tarvittaessa voit ottaa esille nykyisen sähkösopimuksesi – näin helpotat sähköenergiahintojen vertailua.

Kun olet päättänyt aloittaa sähkön kilpailuttamisen saat tarjoukset eri sähköyhtiöiltä jo muutaman minuutin kuluttua ja saat rauhassa tutustua tulleisiin tarjouksiin. Vertaa sähkösopimuksia toisiinsa ja harkitse myös toisenlaisen sähkömuodon valintaa. Nykyään monet suomalaiset suosivat esimerkiksi ekosähköä, jonka voi vertailussa valita ensisijaiseksi vaihtoehdoksi. Sähkösopimuksen kilpailuttamisen avulla pääset vertailemaan helposti ja nopeasti, mikä yhteistyökumppani pystyy tarjoamaan halvinta sähköä ja millä sähköyhtiöllä on muun muassa kuukausimaksuton sähkösopimus.

Hyödynnä maksuton ja kattava sähkön kilpailuttamiseen erikoistunut palvelu ja tee sähkösopimuksen vertailusta itsellesi helppoa.

Palvelussamme voit vertailla myös puhelinliittymät.

 

Lähde: Energiavirasto.fi

Vertaa Liittymät
Logo