Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus on vaivatonta

Nyt voit vertailla palvelussamme myös sähköliittymien hintoja.

Olipa asuin muotosi mikä tahansa ja sähkökulutuksesi pientä tai suurta, me pystymme etsimään sinulle edullisimman ratkaisun.

Palvelumme avulla voit vertailla kymmeniä eri sähkönmyyjiä ja useita eri energianlähteitä.

 

Sähkölasku koostuu kahdesta osasta, sähkönsiirrosta sekä sähköenergiasta. Sähkön siirtoon ei kuluttaja vaikuttaa, koska siitä vastaa verkkoalueellasi oleva jakeluverkkoyhtiö. Sähkönsiirrosta vastaava yritys voi kuitenkin tarjota myös sähköenergia sopimuksia, mutta sitä kuluttajan ei tarvitse ottaa samasta paikasta, jos hän voi saada sähköenergian muulta edullisemmin. Sähkön kilpailuttaminen on jokaisen kuluttajan oikeus, joka kannattaa hyödyntää tasaisin väliajoin. Palvelumme tarjoaa sähkön kilpailuttamiseen helpot työkalut, joilla valitset kotiisi ja vapaa-ajan asuntoosi sopivan sähkösopimuksen ilman että se tuottaa suurempaa päänvaivaa.

 

Sähköliittymien vertailu netissä

Sähköliittymien vertailu netissä on näin helppoa:

 • Valitse ensin tuotetyyppi, kuten: Yleissähkö, yösähkö, päiväsähkö…
 • Valitse tämän jälkeen haluamasi sähkösopimuksen pituus.
 • Tämän jälkeen sinulta kysytään arviota vuosikulutuksesta.
 • Tämän jälkeen voit valita energian lähteen, kuten: Uusiutuvat, ekosähkö, uusiutumattomat, ydinvoima tai tuulivoima.
 • Nyt sinun täytyy enää antaa asumismuotosi, niin järjestelmämme näyttää sinulle kaikki hakuasi vastaavat sähkösopimukset.
 • Nyt voit vertailla ja valita sinulle sopivimman sähkönmyyjän.
 • Löydettyäsi sopivan voit siirtyä sopimukseen klikkaamalla “Valitse-painiketta”

 

Sähkösopimuksen vaihtaminen

Sähkösopimuksessa on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Tarkista tämä asia sähkölaskustasi tai nykyiseltä sähköntoimittajalta. Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa on yleensä kahden viikon irtisanomisaika, jonka jälkeen sähköenergian toimittajaksi siirtyy valitsemasi sähköyritys. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa aikaisemmin mitä sopimuksessa on sovittu, mutta sähkön kilpailuttamisen voi aloittaa jo ennen vanhan sopimuksen päättymistä. Määräaikaissopimukset ovat yleensä kestoltaan 6 kk – 24 kk mittaisia. Kun sopivan toimija löytyy, uusi sähköyritys hoitaa asiakkaan puolesta edellisen sähkösopimuksen heti, kun se on mahdollista. Näin sähkön siirtoon ei tule minkäänlaisia katkoksia.

Esimerkiksi, jos sinulla on nykyinen sähkösopimus Kotimaan Energian kanssa, voit solmia uuden sopimuksen Fortumin kanssa ja irtisanovat toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen sähkösopimuksesi puolestasi. Sähköntoimittaja millaisella aikataululla sähkösopimus mahdollista vaihtaa toiseen.

Kuluttaja voi vaihtaa ja kilpailuttaa sähköenergian, mutta sähkönsiirron hinta vaihtelee paikkakunnittain, eikä jakeluyhtiön hinnoitteluun voi vaikuttaa muuta kuin asuinpaikkakuntaa vaihtamalla. Laki määrittää, että verkkoyhtiön on toimitettava sähköä asiakkailleen julkisen hinnaston mukaisesti. Verkkoyhtiöiden toimintaa valvoo Energiamarkkinavirasto, joka on työ- ja elinkeinoministeriön alainen.

 

Sähkön kilpailuttaminen tuo säästöä

Sähkön hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, laskutusperusteista, sähkön siirrosta sekä sähköenergina tuotantotavasta. Ennen sähköntoimittajan vaihtamista kuluttajalla voi olla mielessään sähkön ekologisuus sekä minkä mukaan laskutus tapahtuu.

Sähköenergia voi olla ns. vihreää sähköä, joka on yleisnimitys vähän tai ei ollenkaan saastuttaville energiamuodoille kuten tuulivoimalle, aurinkoenergialle, biokaasulle tai esimerkiksi vesivoimalla tuotetulle energialle. Sähköenergian muodon näet ylhäällä olevasta sähkövertailutaulukosta kohdasta: energialähteet.  Samalla taulukosta näet myös sähkösopimukset kuinka pitkä määräaikaissopimus on ja muun muassa sähkön perusmaksun. Hakukoneen avulla voit myös rajata tuloksia omien valintojen mukaan, kuten haluatko sähkösopimukselle pakettihinnan vai laskutuksen käytön mukaan.

Sähkön kilpailuttaminen ja edullisen sähkösopimuksen löytäminen on sähkövertailutaulukon avulla  helppoa. Sähköntoimijoiden tarjoamista sähkösopimuksista on selkeät, helposti vertailtavissa olevat hinnastot, joista kuluttaja näkee kaiken tarvittavan sähköstä.

Sähkön kilpailutuksessa kuluttajan tulee ottaa huomioon seuraavat seikat:

 • Sähkön hinta (snt/kWh)
 • Perusmaksu
 • Sopimuksen voimassaoloaika
 • Sopimusmuoto – määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva
 • Tuotantotapa ( uusiutuva, ekosähkö, ydinvoima, tuulivoima vai jokin muu)
 • Sähkö pakettihinnan vai käytön mukaan