Miten puhelin puhdistetaan?

puhelimen pudistaminen

Puhelimen puhdistamiseen suositellaan käytettäväksi kosketusnäytöille tarkoitettua suihketta, joka levitetään sekä kuivataan mikrokuituliinalla.

Päivän mittaan moni muistaa pestä käsiä ahkerasti. Käsienpesun jälkeen kuitenkin puhdistamaton puhelin otetaan käteen. Näin virukset ja bakteerit pääsevät heti tarttumaan puhelimesta puhtaisiin käsiin. Tästä syystä samalla kun pesee kädet täytyisi myös matkapuhelin pyykäistä puhtaaksi.

Puhelin kulkee meillä jokaisella mukana lähes joka paikkaan. Päivän aikana se ehtii olemaan pöydällä, taskussa, käsilaukussa ja monella muulla pinnalla. Käsien pesusta ei saa kaikkea hyötyä irti, jos puhelimen puhdistaminen unohtuu.

Näin puhdistat puhelimesi:

Puhelimen näytön puhdistaminen ja desinfiointi tulisikin tehdä yhtä usein kun käsien pesu, mutta kärsiikö puhelimen kuori jatkuvasta puhdistamisesta? Ei pitäisi, jos puhdistaminen tehdään asianmukaisilla välineillä ja aineilla.

Puhelimen puhdistamiseen tarvitset:

  • Kosketusnäytölle tarkoitettua puhdistussuihketta
  • Mikrokuituliinan
  • Tarvittaessa lataus- tai kuulokeliitännän puhdistukseen hammastikun.

Muista pestä kädet ennen puhelimen puhdistamista!

Monella herää kysymys, voiko puhelimen puhdistamiseen käyttää alkoholi- tai desinfiointipyyhkeitä? Pidempi aikainen alkoholiaineiden käyttö näytön puhdistuksessa saattaa vahingoittaa näytön pintaa. Eli vastaus kysymykseen on, että välillä puhelimen voi puhdistaa desinfiointituotteilla, mutta joka päivä sitä ei ole suositeltavaa tehdä.

Näytön lisäksi puhelimen sivut ja takaosa tulee puhdistaa. Tarkista myös ettei lataus- tai kuulokeliitännässä ole likaa. Nämä voit puhdistaa varovasti kapealla tikulla. Älä kuitenkaan käytä tähän tarkoitukseen metallista esinettä.

Jos et löydä käsiisi kosketusnäytön puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta voit tehdä kotikonstein puhelimen näytölle tarkoitetun aineen etikasta ja vedestä. Laimennussuhde on 1:1 (vettä /etikkaa). Kasta mikrokuituliina etikka-vesiliuokseen ja puhdista puhelin kauttaaltaan. Älä kuitenkaan kastele liinaa liikaa, puhelin ei kestä liiallista kastumista.

Puhelimen turvallinen käyttö

Puhelimen puhdistaminen on tärkeä toimenpide siinä, missä käsienkin huolellinen peseminen.

Tässä vielä lyhyesti ohjeet puhelimen hygieeniseen käyttöön:

  • Pese kädet ennen puhelimeen koskemista ja puhdistamista sekä pese kädet vielä puhdistuksen jälkeen
  • Älä pidä puhelinta ruokapöydällä tai kädessäsi kun laitat ruokaa
  • Asioidessasi yritä välttää mahdollisimman paljon puhelimen koskettelua.

Puhelimen puhdistamiseen liittyvä keskustelu on noussut varsinkin nyt koronapandemian aikana. Aikaisemmin puhelimen puhdistamisesta puhuttiin huomattavasti vähemmän. Tutkimuksen mukaan vaikuttaa, että koronavirus säilyy pinnoilla tartuttavana tunteja, ei kuitenkaan päiviä. Tutkijatohtori Tuomas Aivelo kuitenkin toteaa, että viruksen säilyminen pinnoilla ei vielä merkitse sitä, että se voisi tartuttaa ihmisiä. Toisaalta meillä on melko vähän tietoa koronaviruksen tartuttavuudesta pinnoilta.

Muista puhdistaa tabletti ja tietokoneen näppäimistön

Matkapuhelin on useimmin mukana kuin tabletti, mistä syystä sen puhdistaminen helposti unohtuu. Samoin on tietokoneen näppäimistön kanssa. Muista puhdistaa myös nämä samoilla aineilla ja tekniikalla kuin matkapuhelin.

Vertaa Liittymät
Logo