Koronavilkun lataaminen puhelimeen

Koronavilkun ovat Suomessa ladannut puhelimeensa jo yli 2,3 miljoonaa henkilöä. Koronavilkku on yksi hyvä keino taistelussa koronavirusta vastaan. Sovelluksen lataaminen ei maksa mitään eikä sovellus kerää käyttäjästä mitään tietoja. Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvointi laitoksen tuottama sovellus. 

Miten koronavilkku – sovellus toimii?

 • Liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla puhelimesi ja lähellä olevan henkilön puhelin lähettävät toisilleen satunnaisia tunnuskoodeja.
 • Tunnuskoodin jakaminen vaatii, että kohtaamisissa molempiin puhelimiin on ladattu koronavilkku-sovellus.
 • Sovelluksen käyttö vaatii myös, että puhelimessa on Bluetooth päällä.
 • Kun joku käyttäjistä ilmoittaa tartunnastaan sovellukseen, lähettää se keräämät tunnuskoodit palvelimelle.
 • Jos olet kohdannut itse kyseisen koronatartunnan saaneen henkilön, sovellus ilmoittaa sinulle mahdollisesta altistumisesta
 • Varoituksen jälkeen saat tarkemmat toimintaohjeet muun muassa testiin hakeutumiseen ja karanteenia varten.
 • Jos sinulla itsellä todetaan koronavirustartunta, saat terveydenhuollosta avauskoodin, minkä syötät koronavilkku-sovellukseen.
 • Tämän jälkeen kaikki henkilöt, jotka ovat olleet sovelluksen määrittämän lähietäisyyden päässä sinusta, saavat nimettömän varoituksen altistumisesta.

 

Onko koronavilkku-sovellusta turvallista käyttää?

Kyllä on.

Sovelluksen ladanneesta henkilöstä ei kerätä mitään tietoja. Henkilötiedot tai sijainti ei tallennu sovellukseen. Koronavilkku -sovelluksella ei esimerkiksi voi jäljittää koronavirukselle alistuneita henkilöitä henkilökohtaisesti. Sovellus kerää vain ympärillä olevia tunnuskoodeja, jotka ns. aktivoituvat, kun mahdollinen koronavirustartunta ilmoitetaan sovelluksen kautta avauskoodilla järjestelmään.

Sovelluksen käyttäminen ei vahingoita puhelinta eikä vie akkua sen enempää kuin mikään muukaan sovellus. Sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnuskoodeihin, joista sovelluksen käyttäjiä ei voida mitenkään tunnistaa. Sovelluksen tietoturva-asioihin on käytetty huolellisuutta teko vaiheessa ja se on saanutkin Tietoturvamerkinnän.

 

Kuka voi ladata puhelimeensa kyseisen sovelluksen?

Jokainen henkilö lapsesta ikäihmiseen voi ladata maksutta koronavilkku-sovelluksen puhelimeensa. Lasten kohdalla on kuitenkin toivottavaa kysyä huoltajilta lupa sovelluksen lataamiseen, mikä koskee minkä tahansa sovelluksen lataamista.

Koronavilkku-sovelluksen lataaminen onnistuu helposti lataamalla ilmainen mobiilisovellus puhelimeen esimerkiksi AppStore tai Google Play sovelluskaupasta. Tämä vaatii, että sinulla on sovellusten lataamiseen soveltuva matkapuhelin, puhelinliittymä sekä nettiliittymä.

 

Miten varmistan, että koronavilkku toimii puhelimessani?

Sovelluksen lataamisen jälkeen on hyvä välillä tarkistaa, onko sovellus kerännyt säännöllisesti tietoa.

Avaamalla sovelluksen näet heti, onko mahdollisia altistumisia havaittu ja koska tieto on päivitetty. Jos Tarkistettu-kohdassa on merkintä edelliselle päivälle, on syytä epäillä sovelluksen toimimattomuutta.

Koronavilkku-sovelluksen päivittäminen onnistuu seuraavasti:

 • iPhone: Päivitä käyttöjärjestelmä 13.7 ja/tai tarkista puhelimesi asetuksista Altistumisilmoitukset-kohdasta, että aktiivisena alueena on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos/Suomi (eikä ”Koronavilkku”).
 • Android-puhelimet (erityisesti Huawei): ota Koronavilkun akun optimointi pois päältä puhelimen asetuksista. Tähän on tulossa korjauspäivitys, mutta siihen saattaa mennä vielä jonkin aikaa.
 • Tarkista akun optimointi -asetukset: Joissain puhelimissa (erityisesti Oneplus) puhelin voi sammuttaa Bluetooth-yhteyden öisin siitä varoittamatta. Voit välttää tämän laittamalla akun optimointi -asetuksen pois päältä.

Sovelluksessa on myös paljon tärkeää tietoa muun muassa tartuntamääristä ja miten suojautua tartunnalta.

 

Onko sovelluksen lataamisesta mitään hyötyä?

Kyllä. Suuri osa suomalaisista on ladannut koronavilkun puhelimeensa. Helmikuuhun 2021 mennessä sovelluksen varoituksena tulleista tartunnoista on ilmoitettu jo yli 11 000 kertaa ja ilmoitusten perusteella on täytetty yli 22 000 oirearviointia.

Koronavilkku – sovellus ei kuitenkaan yksin riitä koronavirusta vastaan, vaan sovelluksen käytön lisäksi tulee pitää riittävää etäisyyttä toisiin ihmisiin, pestä käsiä ja käyttää maskia.

Vertaa Liittymät
Logo