5G- puhelinliittymä tuo uusia mahdollisuuksia

5 G puhelinliittymä

5 G- puhelinliittymästä on puhuttu jo jonkin aikaa, mutta mitä se kuluttajan näkökulmasta tarkoittaa?

5 G- teknologia on mobiilidatayhteyksien uusinta tekniikkaa, joka käytännössä tarkoittaa nopeampaa ja luotettavampaa nettiyhteyttä. 5 G- verkon myötä käyttäjät saavat sanoa hyvästit katvealueille, koska kun nopeus 5 G verkon myötä nopeutuu jo kymmenkertaiseksi sujuu työnteko, pelaaminen, videoiden katselu ja etäpalaverit missä vain. Viidennen sukupolven datayhteys ei rajoitu vain matkapuhelimiin, vaan tehokkaamman verkon käyttö antaa myös uusia mahdollisuuksia tavallisen ihmisen arkeen.

Tulevaisuudessa yhä useamman autonvalmistajan autot toimivat sähköllä sekä verkossa. Leivänpaahtimen tai jääkaapin toimintaa ohjataan puhelimen kautta. 5 G – verkon tuomat hyödyt uskotaankin ulottuvat huomattavasti pidemmälle kuin vain matkapuhelinten käyttöön.

 

Onko 5 G- liittymä jo mahdollista ottaa puhelimeen?

Ensimmäinen 5 G – verkko on saatu toimintaan Tampereella 2018. Kehitys ja verkon laajentaminen on ollut suhteellisen hidasta, mutta nyt vuonna 2020 verkon kantavuus on jo suuremmissa kaupungeissa kuten Turussa, Helsingissä sekä Oulussa. Maaseudun kuntiin ja kaupunkeihin 5 G – verkon tuloa saa vielä tovin odottaa, mutta tavoitteena on saavuttaa verkon kantavuus koko Suomeen vuoteen 2025 mennessä.

 

Mitkä operaattorit tarjoavat 5 G- liittymiä?

Tällä hetkellä suurimmat teleoperaattorit tarjoavat jo 5 G liittymää. Näitä ovat Telia, DNA sekä Elisa. Kyseisiltä operaattoreilta löytyy paranneltuja liittymiä, joilla voi surffailla huoletta jopa 1000 MBit/s nopeuksilla. Huippunopea liittymä parantaa videon katselua, nettipelaamista sekä töiden tekoa verkossa.

5 G – verkon yleistyessä kotitalouden saavat käyttöönsä huippuun viritetyn liittymän ilman katkoksia tai ruuhkaa, vaikka useampi perheenjäsen käyttäisi samanaikaisesti verkkoa. Jatkossa ei myöskään ole ongelmaa, vaikka nettiin olisi kytketty monta laitettu – toimintavarmuus on tulevaisuudessa taattu.

 

Täytyykö puhelin vaihtaa 5 G- liittymän yhteydessä?

Tämän hetkisen tiedon valossa vanha puhelin toimii myös, vaikka liittymäksi valitseekin 5 G  -liittymän. Ongelmaksi toki nopeasti tulee se, että jos haluaa 5 G -liittymästä kaiken hyödyn ja tehot irti, ei välttämättä vanha puhelin tue kaikkia sen vaatimuksia. Useat puhelinvalmistajat tulevatkin tänä vuonna esittelemään uuden 5 G -verkkostantardeja tukevan matkapuhelimensa. Suositeltavaa on uuden puhelimen hankinnassa ottaa huomioon uusi 5 G – verkko joka laajenee vuosi vuodelta.

Mistä 5 G- liittymä kannattaa hankkia?

VertaaLiittymät.fi esittelee neljän suurimman teleoperaattorin liittymät. Liittymävertailu on tehty selkeäksi sivustolla olevan ylävalikon kautta. Voit valikosta valita esimerkiksi 5 G – liittymät tai 4 G- liittymät, jonka jälkeen pääset heti vertailemaan eri vaihtoehtoja kyseisestä kategoriasta. Taulukossa on esiteltynä kaikki ne operaattorit, jotka tarjoavat kyseistä vaihtoehtoa. Lisäksi näet mitä ominaisuuksia liittymä tarjoaa ja mikä on liittymän kuukausihinta. Liittymävertailu on todella helppoa! Enää sopivan ja mahdollisimman edullisen liittymän löytämiseksi ei tarvitse surffailla sivustolta toiselle, vaan kaikki löytyy yhdestä osoitteesta. 

Vertaa Liittymät
Logo