Facebookilla suuri tietoturvavuoto – onko käyttäjällä syytä huoleen?

 

Pääsiäisen pyhinä (4.4.2021) kävi ilmi, että Facebookin käyttäjien tietoja oli päässyt vuotamaan ulkopuolisten tietoon. Tiedot käyttäjistä oli alun perin varastettu jo vuonna 2019, mutta vasta nyt ne on julkaistu hakkerifoorumilla. Käyttäjien joukossa on myös 1,4 miljoonaa suomalaista, joiden nimeä, puhelinnumeroa, syntymäaikaa tai asuinpaikkaa saatetaan käyttää tietojen kalasteluun.

Kyperturvallisuuskeskuksesta kerrotaan, että tietojen vuotamisessa piilee aina identiteettivarkauden riski. Tietoja saatetaan käyttää uskottavuuden luomisessa sekä lisätietojen saamisen toivossa. Henkilölle voidaan esimerkiksi soittaa ja puhutella häntä nimellä. Soittaja saattaa tietää myös henkilön syntymäajan tai asuinpaikkakunnan. Näin henkilö (uhri) voi antaa huomaamattaan itsestään tietoja, joita hän ei olisi muuten ventovieraalle soittajalle antanut.

Vuodettuihin tietoihin lukeutuu todennäköisesti sähköpostiosoitteet, puhelinnumerot, Facebook käyttäjien nimet, syntymäajat sekä sukupuolitiedot. Asiaa tarkemmin tutkineen tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan suomalaisia sähköpostiosoitteita pääsi hakkereiden käsiin arviolta 12 400 ja matkapuhelinnumeroita noin 1,2 miljoonaa.

Suurempaa varaa käyttäjille ei asiantuntijoiden mukaan vuodosta kuitenkaan ole, koska hakkerit harvoin pystyvät käyttämään yksittäisiä päivämääriä, syntymävuosia tai nimiä esimerkiksi luottokorttitietojen saamiseen. Tarkkana kuitenkin nyt saa olla puheluiden ja sähköpostiviestien osalta, koska huijareita on nyt aikaisempaa enemmän liikkeellä.

Facebook käyttäjien tiedoista ei onneksi ole päässyt vuotamaan käyttäjien Facebook salasanaa. Myöskään hakkerit eivät ole saaneet käsiinsä henkilöiden kotisosoitteita, luottokorttinumeroita tai henkilötunnuksia. Näiden tietojen avulla henkilöille olisi aiheutunut suurempi riski esimerkiksi identiteettivarkauteen tai henkilön pankkitietojen saamiseen.

 

Miten tarkistaa ettei omia tietoja ole vuodettu?

Ei ole yksittäistä tapaa selvittää, onko juuri sinun tiedot päässyt vuotamaan ulkopuolisten tietoon. Yleisesti ottaen kannattaa pitää huolta ettei koskaan anna somekanaville tai muille alustoille tietoja, jotka saattaisivat vääriin käsiin joutuessaan aiheuttaa sinulle haittaa.

Tällä hetkellä näyttää, että suurin haitta puhelinnumeroiden väärinkäytössä on huijaussoittojen-ja viestien lisääntyminen. Oma lisähaittansa tästä aiheutuu henkilöille joilla on salattu tai yksityinen numero. Nyt tiedot ovat vuotaneet ulos ja he saattavat joutua vaihtamaan matkapuhelinliittymässä olevan numeron toiseen.

Miten suojaan parhaiten omat tietoni?

  1. Pidä luottokorttitietosi vain omana tietonasi. Älä luovut tai näytä pankkitunnuksia ulkopuolisille. Ota viipymättä yhteyttä pankkiisi, jos luottokorttisi on varastettu tai se on kadonnut.
  2. Tee tarvittaessa itsellesi luottokielto. Tämä tarkoittaa, ettei henkilötiedoillasi voi ottaa lainaa. Oma luottokielto – merkinnän voit tehdä Suomen Asiakastieto palvelussa tai Bisnode Finland Oy:ssa.
  3. Rekisteröintikiellolla varmistat, että sinua ei voida merkitä yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai säätiörekisteriin ilman, että asiasta ilmoitetaan sinulle tai pyydetään erillinen suostumus. Rekisterikielto on voimassa toistaiseksi ja sen voi perua milloin vain.
  4. Tee muuttosuoja. Tätä suositellaan yleensä silloin, kun henkilötiedot sekä pankkitunnukset tai muut vahvan tunnistautumisen tiedot on jo vuotaneet. Muuttosuoja antaa suojan ettei kukaan pääse muokkaamaan osoitetietojasi.
  5. Omien tietojen luovuttamisen kielto. Tällä kiellolla voit kieltää tietojesi luovuttamisen suoramarkkinointia, henkilömatrikkelia ja sukututkimusta varten sekä asiakasrekisterin tai muun vastaavan rekisterin päivitystä varten. Näiden lisäksi voit kieltää yhteystietojesi luovuttamisen yhteys-,osoite- tai muuhun vastaavaan tietopalveluun. Pyyntö kiellosta tulee jättää Digi-ja väestötietovirastoon vapaamuotoisella hakemuksella.
Vertaa Liittymät
Logo