Sähkölaskut ovat monessa kotitaloudessa nousseet vuosi vuodelta vain korkeammaksi. Jokainen euro, minkä sähkölaskusta voi tinkiä on tervetullut. Jos sähköä ei koskaan kilpailuta, myöskään sähkön hinnanlasku ei näy kotitalouden sähkölaskussa mitenkään. Sähköenergia on syytä kilpailuttaa tasaisin väliajoin, jotta pystyy tarkastelemaan sähkötarjouksia paremmin ja löytämään omaan talouteen sopivimman sähkösopimuksen.
Sähkön voi kilpailuttaa siinä, missä minkä tahansa muunkin palvelun. Toimintamalli on hyvin samanlainen kuin puhelinliittymissä. Annat alkuun arvion, minkä verran kotitaloudessanne on tällä hetkellä sähkön vuosikulutus ja valitse, minkä tyyppistä sähköä kotiisi haluat. Energian tuotantotapa voi olla tuulivoima, vesivoima, aurinkoenergia, ydinvoima tai fossiilinen polttoaine. Tämän kentän voi jättää myös rastittamatta, jos tuotantotavalla ei ole väliä ja etsit vain halvinta sähkötarjousta.
Sähkön kilpailuttaminen on maksutonta
Sähkön kilpailuttaminen ei maksa sinulle mitään, mutta sen tuoma säästö voi olla huomattava. Jos et ole hetkeen kilpailuttanut sähköä, kannattaa sähkötarjoukset vilkaista. Kilpailu sähkömarkkinoilla on kovaa ja useat sähköyhtiöt pyrkivät tekemään houkuttelevia sähkötarjouksia. Jokainen, yhtiö joka on kilpailutuksessa tietää, ettei huonolla sähkötarjouksella kannata edes olla mukana. Sähkön kilpailutus onnistuu muutamassa minuutissa. Vertaa uusia sähkötarjouksia nykyiseen sähkösopimukseesi, niin huomaat nopeasti, onko syytä vaihtaa sähkösopimus toiseen.
— Kilpailuta sähkö tästä —
Asun Helsingissä, voinko ottaa sähköä Tampereelta?
Kyllä voit.
Asuinpaikallasi tai sähköyhtiön sijainnilla ei ole väliä. Sähkö kulkee kyllä kotiisi kauempaakin. Esimerkiksi Rovaniemellä omakotitalossa asuva viisihenkinen perhe voi valita sähköyhtiökseen Helenin, mikä sijaitsee Mikkelissä. Suomessa sähköyhtiön voi valita jokainen kotitalous oman harkinnan mukaan. Usein päätökseen vaikuttaa yhtiön sähkön tuotantotapa, sopimusehdot sekä sähkön hinnoittelu.
Mikä on halvin sähkötarjous?
Hinnoittelun osalta on vaikea sanoa yksiselitteisesti, mikä on halvin sähkötarjous. Tällä hetkellä (päivätty 25.8.2021) sähkövertailun halvimman sähkösopimuksen saa Ilmatar energiayhtiöstä. Sähkön hinta on 5,43 snt/kwh 24kk ajalle 0,00 euron perusmaksulla. Energian tuotantotapa on 100 % päästötön tuulivoima.
Sähkön hinnat kuitenkin vaihtelevat sähköyhtiöiden välillä, joten tämän päivän sähkötarjous voi huomenna olla jo vanhentunutta tietoa. Sen vuoksi on tärkeää, että kilpailutat sähkön ja vertaat sähkötarjoukset kotinne vuosikulutuksen perusteella. Valintaasi vaikuttaa myös sähkösopimuksen kesto, joka voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.
Sähkösopimuksen päättymisen jälkeen sähkön hinta voi nousta, joten kannattaa tarkistaa sähkön hinta heti määräaikaissopimuksen päättymisen jälkeen. Sopimuksissa voi olla myös maininta sähkötarjouksen kestosta. Hinta voi olla esimerkiksi edullisempi ensimmäiset kolme kuukautta ja muuttua sen jälkeen korkeammaksi. Nämä kaikki kannattaa tarkistaa ennen sähkösopimuksen allekirjoittamaista.
Hyvin paljon sähkön hintaan ja sopivan tarjouksen valintaan vaikuttaa myös, mitä ominaisuuksia pidät sähkössä tärkeänä. Esimerkiksi, onko päästöttömyys sähkön tuotantotavassa ehdottoman tärkeä? Hintaan ja valintaan vaikuttaa myös asumismuoto sekä asunnon lämmitystapa.
Pyydä ilmaiset sähkötarjoukset ja vaihda edullisempaan sähköön.
Parhaiten löydät omaan kulutukseen ja asuinmuotoosi nähden sopivimman sähkötarjouksen kilpailuttamalla sähkön. Sivustollamme sähkön hinnat ja sähköyhtiön tiedot ovat hyvin esillä.
Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?
Määräaikaisella sopimuksella tarkoitetaan, että määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa kuin vasta sen päättymispäivänä tai kun sopimus nykyisessä asunnossa päättyy asukkaiden muuton vuoksi. Määräaikainen sopimus voi kestää esimerkiksi kaksi vuotta ja tuona aikana sähkösopimusta ei voi vaihtaa toiseen sähköyhtiöön. Sähkön hinta, sopimusehdot sekä perusmaksut pysyvät koko sopimusajan samoina. Jos määräaikaisen sähkösopimuksen hinnoittelu on talouteenne nähden sopiva, voitte solmia sopimuksen kyseisen sähköyhtiön kanssa pidemmäksi aikaa. Tuona aikana ei tarvitse miettiä muuta vaihtoehtoa.
Toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella tarkoitetaan, että sähkösopimus on voimassa niin kauan kuin asiakas haluaa. Irtisanomisaika on 14 päivää ja sen jälkeen asiakas saa vaihtaa sähköyhtiötä.
Minkä osan sähköstä voi kilpailuttaa?
Sähkö muodostuu kolmesta eri osasta:
- Verkkopalvelun hinnasta
- Sähköenergian hinnasta
- sähköverosta
Näistä kolmesta tekijästä kuluttajan on mahdollista kilpailuttaa sähköyhtiön tarjoama sähköenergia. Muilta osin sähköä ei voi kilpailuttaa. Verkkoyhtiö määräytyy asuinpaikan mukaan ja sähkövero on Suomen valtion määrittämä.