On selvää, että opiskelijana ei ole varaa kovin suuriin ostoksiin tai hankintoihin. Jokainen euro tulee laskea tarkkaan ja pienikin säästö on tärkeää. Jotta mahdollisimman moneen asiaan omassa taloudenhoidossa saisi säästöä, on tärkeää kilpailuttaa kaikki pakolliset vakuutukset ja liittymäsopimukset.
Kotivakuutus ja puhelinliittymä opiskelijalle
Usein vuokranantaja vaatii asuntoon laajan kotivakuutuksen. Ennen asuntoon muuttoa tulee vuokranantajalle ilmoittaa otetusta vakuutuksesta. Kilpailuta vakuutus mahdollisimman monessa eri vakuutusyhtiössä, niin pystyt vertailemaan, mikä yhtiö tarjoaa edullisinta vakuutusta tarvittavilla ehdoilla. Esimerkiksi OP:n sivuilla kerrotaan, että kerrostaloon otettu kotivakuutus korvaa asunnon varkauden, äkillisen vuotovahingon sekä rikkoutumisen osalta. Irtaimiston lisäksi vakuutuksella voi suojata huoneiston osat. Vuokra-asuntoon otettavan vakuutuksen voi kätevästi valita verkossa ilman, että vakuutuksen ottamiseen tarvitsee varata käsittelyaikaa toimistolta. Vakuutuskirja lähetetään sähköisesti ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen, mistä voit sen ladata vuokranantajalle todisteeksi.
Vuokra-asunnossa on usein käytössä taloyhtiön kilpailuttama laajakaistaliittymä, mikä on yleensä suhteellisen edullinen, koska se on otettu samaan aikaan kaikkiin asuntoihin. Tämän lisäksi sinulla tulee olla kuitenkin oma puhelinliittymä. Jos liittymän ottamisesta on jo aikaa, on hyvä tarkistaa, onko puhelinliittymäsi ajan tasalla eli tämän hetkiseen käyttötarpeeseesi sopiva sekä hinnaltaan edullinen. Halvin liittymä löytyy parhaiten, kun katsot tällä hetkellä voimassaolevat puhelinliittymätarjoukset (Telia liittymätarjoukset, Moi liittymätarjoukset, DNA liittymätarjoukset sekä Elisa liittymätarjoukset).
Jos sinulla on puhelinliittymässä toistaiseksi voimassaoleva sopimus, voi vaihtaa puhelinliittymän, koska haluat. Toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen voi katkaista ja vaihtaa toiseen milloin vain, jos liittymä ei ominaisuuksiltaan ja kuuluvuudeltaan olekaan sellainen, mitä toivoit. Liittymävaihdoksen yhteydessä valitsemasi operaattori irtisanoo nykyisen liittymäsi ja ilmoittaa, koska uusi SIM-kortti on asennettavissa puhelimeesi.
Sähkösopimus opiskelijalle
Kotivakuutuksen ja puhelinliittymän lisäksi opiskelija tarvitsee sähkösopimuksen. Jos olet muuttamassa ensimmäistä kertaa omaan vuokra-asuntoon, tulee sinun hankkia uusi sähkösopimus. Jos taas olet muutamassa toiseen osoitteeseen, tulee sinun ilmoittaa sähköyhtiölle uusi osoite tai ottaa tilalle toinen sähköyhtiö.
Useat sähköyhtiöt mainostavat erikseen opiskelijalle suunnattuja kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Nämä eivät kuitenkaan välttämättä ole edullisimpia vaihtoehtoja, vaikkakin selkeimpiä, koska joka kuukausi opiskelija maksaa kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa saman hinnan. Jos sinulla on hetki aikaa ja energiaa sähkön kilpailuttamiseen – tee se, koska vertailemalla sähköjen hintoja voit oikeasti säästää selvää rahaa kuukautta kohden.
Keskimäärin halvin sähkösopimus pienellä kulutuksella kerrostaloasuntoon on sähkösopimus ilman perusmaksua. Markkinoilla on tälläkin hetkellä sähköyhtiöitä, jotka tarjoavat sähkösopimuksen ilman perusmaksua, joten tutustu niihin tarkemmin. Varsinkin opiskelijan kohdalla voi olla niin, että varsinainen sähkön osuus on vähäinen ja suurin osa laskusta on perusmaksua. Koska sähkönkulutus kerrostalossa opiskelijalla on vähäistä, tulee sähkölaskuun selvää säästöä kun valitsee sopimuksen missä perusmaksun osuutta ei ole tai se on hyvin pieni.
Osuus jonka kuluttaja voi kilpailuttaa sähköstä, on sähköenergian osuus. Nämä ovat sähkön perusmaksu ja kulutusmaksu.
Sähkösopimuksen kesto ja ympäristöystävällisyys
Sähkösopimuksen sopimusmuodot vaihtelevat ja nykyään suurin osa sähkösopimuksen kestoista ovat toistaiseksi voimassaolevia. Tällöin sähkösopimuksen voi tarvittaessa vaihtaa toiseen 14 päivän irtisanomisajalla.
Toisaalta tällä ei ole opiskelijalle niin suurta väliä, koska muuton yhteydessä määräaikaisenkin sähkösopimuksen voi irtisanoa. Määräaikainen sopimus on tyypillisesti kestoltaan noin 12 – 24 kuukautta. Kyseisessä sopimuksessa on se hyvä puoli, että sopimuksessa olevan ajan sähkön hinta pysyy samana koko sopimusajan.
Opiskelija ja moni muu sähkösopimusta miettivä pitää tärkeänä, miten valittu sähköyhtiö tuottaa sähköä. Nykyään usealle kuluttajalle sähkön hintaa tärkeämpää on tuotantotapa. Ympäristöystävällisemmästä tuotantotavasta ollaan jopa valmiita maksamaan hieman enemmän kuin esimerkiksi fossiilisesta tuotantotavasta. Onneksi kuluttajalla on mahdollisuus vaikuttaa tähän asiaan ja valita omiin arvoihin sopiva sähkön tuotantotapa.
Paras sähkösopimus opiskelijalle?
Opiskelijat asuvat yleensä melko pienissä kerrostaloasunnoissa. Näihin sopiva sähkösopimus on yleensä perusmaksuton sähkösopimus. Vertaa sähköyhtiöitä sivustollamme olevan taulukon avulla ja valitse sähköyhtiö hinnan ja tuotantotavan mukaan.
Tarvitaanko asuntoon aina sähkösopimus?
Ei välttämättä. Jos opiskeluaikana asut opiskelija-asuntolassa voi olla, että vuokraan sisältyy esimerkiksi vesi ja sähkö. Tarkista asia, kun etsit itsellesi asuntoa.
Miten sähkösopimus tehdään?
Siirry sähkön kilpailutus sivulle ja vertaa sähköyhtiöt. Kun sopiva sähköyhtiö löytyy klikkaa kohtaa “jatka”.
Täytä sähköyhtiön sivuilla oleva lomake.
Saat sähköyhtiöltä pian tarkemmat sopimusehdot ja ohjeet, koska sähkösopimus astuu voimaan.