Sähkölaskut tuntuvat välillä varsin kohtuuttomilta. Kodin suurimmat sähkösyöpöt ovat kylmälaitteet ja valaisimet, mutta kotoa löytyy muitakin kohteita, minkä avulla sähkölaskua saa pienemmäksi. Selkeillä vinkeillä voit pienentää sähkönkulutusta kotona.
Saadaksesi sähkölaskuihin pysyvää muutosta, kannattaa osa vinkeistä ottaa pysyviksi tavoiksi. Jos muutos on vain hetkellinen, ei se juurikaan näy sähkölaskuissa, koska pienet muutokset vaikuttavat sähkönkulutukseen pidemmällä aika välillä.
Kylmälaitteet
Tarkista, että jääkaapin ja pakastimen ovat ohjeellisten lämpötilojen mukaiset. Yleinen ohje on, että jääkaapin sisälämpötilan tulisi olla noin + 2-6 astetta ja pakastimen lämpötilan noin – 18-25 astetta. Jos laitteiden lämpötilaa ei ole asetettu oikein, kuluu turhaan energiaa. Lämpötila-asetukseen vaikuttaa myös, kuinka tiheään jääkaappia tai pakastinta avataan. Jos laitteella käydään useasti, kannattaa sisälämpötilaa nostaa asteella tai parilla.
Kylmälaitteen sijoittelu ja puhdistus on sähkönkulutuksen kannalta tärkeää. Jos laite on sijoitettu paikkaan, missä ilma ei pääse kiertämään kunnolla tai laite on lähellä uunia, patteria tai ikkunaa, nostaa tämä helposti sähkönkulutusta 20 – 30 prosentilla. Muista myös puhdistaa laitteet säännöllisesti. Laitteiden takaosaan kerääntyy pölyä, joka tukkii lauhdutinputkiston, minkä seurauksena sähkönkulutus kasvaa.
Sisälämpötila
Sisälämpötilaksi riittää 20 – 22 astetta. Jos kotoasi löytyy takka, polta takassa puita tarpeen mukaan.
Pyykin pesu
Pese pyykit matalissa lämpötiloissa. Jos vaihdat 60 asteen pesulämpötilan 40 asteeseen, sähkönkulutus puolittuu.
Pyykkiä olisi hyvä pestä täysiä koneellisia, mikä myös pienentää sähkönkulutusta.
Puolillaan oleva kuivausrumpu haukkaa sähköstä 20 prosenttia kuin vastaava täyteen pyykkiä laitettu kuivausrumpu.
Saunominen
Saunan lämpötilaksi riittää usein 80 astetta. Saunaa ei myöskään sähkönkulutuksen minimoimiseksi kannata pitää turhaan lämpöisenä pitkiä aikoja. Ennakoi ja suunnittele saunaan meno noin puolen tunnin tarkkuudella ja laita sauna päälle vasta, kun tiedät koska sinne menet.
Valaistus
Aikaisemmin valaisimien osuus sähkönkulutuksesta oli suurempi kuin nykyään. Tämä johtuu siitä, että hehkulaput veivät sähköä enemmän kuin nyt käytössä olevat energiansäästölamput. Valaisimien osuus sähkönkulutuksesta on edelleen melko suuri kotitalouksissa, mutta jos kotoasi löytyy edelleen perinteisiä hehkulamppuja, vaihda ne energiansäästölamppuihin sekä led-valaisimiin.
Valaisiminen tuoma sähkönkulutus on arviolta 8 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta, mitä voi pienentää sammuttamalla valot huoneesta poistuttua ja asentamalla ulkovaloille liike- tai hämärätunnistimet, niin valoja ei tule pidettyä päällä yhtään sen enempää kuin on tarpeen.
Viihdelaitteet
Elektroniikkalaitteiden sähkönkulutus on noin 7 prosenttia ja luku varmasti kasvaa teknologian kehittymisen myötä ja kun lapset kasvaa. Etätyöt ovat myös lisänneet sähkönkulutusta tietokoneiden ja muiden laitteiden osalta.
Sammuta laitteet, kun et niitä enää käytä.
Etätyön tekemiseen liittyvät kustannukset voi vähentää verotuksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi menot työhuoneesta, työvälineistä, ja tietoliikenneyhteydestä (laajakaista).
Auto
Talvipakkasilla esilämmitä autoa vain sen verran, mitä tarvitsee. Jos sinulla on sähköauto, lataa autoa ilmaisilla latauspisteillä.
Kilpailuta sähkö säännöllisesti
Sähkön hinnat vaihtelee sähköyhtiöiden välillä. Sähkösopimuskauden päättymisen jälkeen kyseisen sähköyhtiösi voi korottaa sähköä. Kun sopimuksesi nykyisen sähköyhtiön kanssa on päättymässä, ole ajoissa asialla ja kilpailuta sähkö.
Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voit koska vain vaihtaa nykyisen sähkösopimuksesi edullisempaan. Irtisanomisaika toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on noin 14 vuorokautta. Sähkön kilpailuttamisen avulla voit säästää sähkönkulutuksessa jatkossa jopa satoja euroja.
Miksi sähkön hinta nousee?
Sähkön hinnannousun taustalla on osittain päästömaksujen kasvaminen, jonka sähköyhtiöt joutuvat maksamaan päästömenojen leikkaamiseksi. Toinen syy on sähköyhtiöiden tarve parantaa sähköverkkoaan paremmaksi ja huoltovarmemmaksi.
Hillitäkseen sähkön hinnannousua ja ilmastomuutoksen etenemistä, on meillä kuluttajilla tärkeä vastuu myös vähentää sähkön kulutusta omilla valinnoillamme. Jokainen kotitalous pystyy varmasti omalta osaltaan vähentämään jostain edellä mainituista omaa sähkönkulutustaan.