Sähkön hinta on jyrkässä nousussa. Sähkön hintakehitykseen vaikuttaa monet tekijät. Hinnan nousu on aina kuluttajan kukkarolle ikävä ja ennakoimaton muutos, johon toivoisi pystyvänsä itse vaikuttamaan. Omaan sähkölaskuun voi vaikuttaa vähentämällä kulutustaan sekä kilpailuttamalla sähkön.
Sähkön hinnan nousun taustalla on pari selkeää tekijää. Vesivoimalla toimivien sähköyhtiöiden altaat ovat vajaita kuivan kesän jäljiltä. Samalla hintoja nostaa Pohjoismaiden energiamarkkinoiden yhdentyminen Keski-Euroopan hintoihin, missä sähkön hinta on ollut nousujohteista jo pidemmän aikaa.
Hintakehitystä ylöspäin hinaa myös sähkön parantuneet vienti- ja tuontimahdollisuudet. Esimerkiksi Norjasta voidaan nyt siirtokaapelia pitkin siirtää sähköä Saksaan sekä Britanniaan. Valitettavan usein sähköyhtiöt siirtävät sähköä sinne, mistä siitä saa parhaimman hinnan. Näin pieni Suomi ei välttämättä pysty kilpailemaan sähkön hinnassa väkiluvultaan suurempien valtioiden kanssa.
Tuulivoiman yleistyminen on omalta osaltaan voimistanut sähkön hinnan vaihtelua. Tuulivoiman valitseminen on monelle kuluttajalle ollut ekologisesta näkökulmasta tärkeää ja sen lisääntynyt käyttö vaatii lisää tuotantoa. Ja koska tuulivoima vaatii tuulta, ei varmuudella voida sanoa saadaanko tuulivoimaa aina tuotettua.
Energia-alan asiantuntijapalveluja tuottavan Volue Market Services -yhtiön Suomen johtaja Esko Kytömäki toteaa Ylen artikkelissa, että Suomessa tuulituotanto on suurimmillaan yöaikaan, silloin kun sähköä vähiten tarvitaan.
Sähkön hinnan vaikutuksiin kuluttaja voi vaikuttaa sähkön kulutuksen pienentämisellä sekä sähkön kilpailuttamisella.
Sähkön kilpailuttamisella energiahintaan laskua
Sähkön siirtohintaan kuluttaja ei voi vaikuttaa, mutta sähkönenergian kuluttaja voi kilpailuttaa.
Kilpailuttamisen pystyy helposti tekemään palvelussamme kohdassa “sähkön kilpailutus”.
Taulukossa on useita sähköyhtiöitä vertailtavana, joten sinun ei tarvitse siirtyä sivustolta toiselle selvittääksesi, mitä vaihtoehtoja on olemassa.
Hakukone toimii siten, että valitset ensin haluamasi energian tuotantotavan (voit valita enemmän kuin yhden), sähkön hinnoittelun sekä sopimuksen keston.
Kun nämä on valittu kone rajaa tuloksen sen mukaan, mitä sähköyhtiöt voivat tarjota sinulle valitsemaasi sähköä.
Tulosten perusteella sinun on helppo selvittää, mikä sähköyhtiöstä pystyy tarjoamaan sähköä edullisimmalla hinnoittelulla.
Sähkösopimuksen valinnalla pidempi vaikutus sähkön hintaan
Vallitsevassa markkinatilanteessa on ehkä järkevintä valita määräaikainen sähkösopimus kiinteällä hinnalla, jos sähkön hinnan saa kilpailuttamalla kohtuulliselle tasolle. Määräaikainen sähkösopimus suojaa sopimuskauden ajan sähkön hintaa niin ettei hinta pääse nousemaan ainakaan tuona aikana enää korkeammaksi. Määräaikainen sopimus pitää hinnan samalla tasolla, mutta toisaalta siihen ei vaikuta myöskään sähkön hinnan lasku.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus antaa kuluttajalle paremmin liikkumavaraa, jos sopimuksen aikana löytyy sähköyhtiö edullisemmalla hinnoittelulla. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa ja sopimus päättyy viimeistään 14 päivän aikana irtisanomisesta. Toisaalta, jos toistaiseksi voimassa olevan sopimuskauden jälkeen sähkön hinta on edelleen nousussa, joutuu kuluttaja valitsemaan sähkösopimuksen uudella entistä korkeammalla hinnalla.
Sähkösopimuksen kestolla ei kuitenkaan paljon pysty kikkailemaan, koska yleensä ajankohdan valinta on pitkälti hintakehityksen ennakointia. Tulevasta sähkön hinnan kehityksestä, kun kukaan ei voi varmuudella sanoa mitään.
Pörssisähkön kohdalla kuluttaja voi säästää mukavasti, jos hintakehitys on laskusuuntainen, mutta viimeisten kuukausien ajan pörssisähkön hinta on noussut muiden mukana ylöspäin. Jos kuitenkin aikaa pörssisähkön seuraamiseen löytyy kuukausi- ja jopa tuntisalolla, pystyy sähkölaskussa säästämään merkittävästi. Usein pörssisähkö sopii omakotitalossa asuvalle perheelle, jossa sähkön kulutuksessa on vaihtelevuutta. Jos ulkona syövän saunattoman kerrostaloasukkaan sähkönkulutus on arviolta 2 000 – 3 000 kilowattituntia vuodessa, voi tiiviin markkinaseurannan hyöty jäädä kuitenkin olemattomaksi.