Koronapandemian aiheuttamasta epävarmuudesta ollaan pikkuhiljaa pääsemässä talouden elpymiseen sekä kasvuun. Kuluttajat uskaltavat jälleen katsoa tulevaan ja tehdä suurempia taloudellisia ostopäätöksiä. Vaikutukset näkyvät niin kotitalouksissa kuin teollisuusaloilla. Positiivisten terveys- ja talousuutisten varjopuolena puhutaan paljon kuitenkin sähkön, bensan ja ruuan hintojen voimakkaasta noususta, mistä tässä mahtaa olla kyse?
Miksi sähkön hinta nousee?
Sähkön hinnan nousuun vaikuttaa monet tekijät.
Kylmänä ajanjaksona kotitaloudet tarvitsevat sähköä enemmän ja energiankulutus kasvaa. Kun sähköä tuotetaan tarpeeseen enemmän ja sen käyttö nousee, näkyy se myös kuluttajien sähkölaskussa hinnan nousuna.
Toinen syy sähkön hinnan nousuun tänä vuonna on ollut sääolosuhteiden muutokset. Vähäiset sateet ja niukat vesivarastot uhkaavat nostaa sähkön hintaa ennätyskorkealle. Energiayhtiöt ostavat sähköä sähköntuottajalta tiettyyn tukkuhintaa ja jos hinnat tuotannossa nousevat, joutuvat energiayhtiöt korottamaan myös hintaansa.
Jos tilanne jatkuu pidempään samanlaisena nousee uusien sähkösopimusten hinta. Kilpailuta sähkö ennen sopimuksen laatimista. Näin pystyt säästämään sähkön hinnassa.
— Kilpailuta sähkö tästä —
Miksi ruuan hinta nousee?
Pellervon taloustutkimus (PTT) talousennusteen mukaan ruuan hinta tulee nousemaan huomattavasti vuoden 2022 aikana. PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg kertoo tiedotteessa, että ensi vuonna nousu on 1,8 prosenttia edellisvuoteen verraten eli enemmän kuin yleinen kuluttajahintojen nousu. Syynä nopeaan ruuan hinnan nousuun on kustannusten kasvaminen.
Kustannuksia nostaa sääolosuhteissa tapahtuneet muutokset. Kuuma ja kuiva kesä oli haastava monelle maatilayrittäjälle ja sato jäi kuivuuden vuoksi odotettua pienemmäksi. Heikko sato nostaa rehun hintaa ja näkyy näin ollen kotieläintilojen kustannusten kasvuna. Myös monien lannoitteiden hinnat ovat tuplaantuneet. Kannattavuus viljelyyn ja suurien karjatilojen ylläpitämiseen on laskenut huomattavasti viimeisen vuoden aikana.
Miksi polttoaineen hinta nousee?
Polttoaineen hinnan nousuun vaikuttaa raakaöljyn hinnan nousu. Toinen merkittävä hinnan nostaja on polttoaineen kulutuksen kasvaminen. Syynä kasvun nousuun ennustetaan olevan koronapandemian helpottaminen ja kuluttajien innostus taas liikkumiseen ja matkustamiseen.
Bensiinin ja dieselin hintaa nostaa myös valmistevero, jonka osuus bensassa on jopa 60 prosenttia.
Polttoaineen hinnassa nousu on ollut huimaa. Vuonna 2020 joulukuussa Suomessa 95E-bensiinin keskihinta oli 1,42 euroa litralta. Nyt (3.11.2021) samaisesta bensiinilaadusta saa maksaa 1,7 euroa litralta.
PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen toteaakin kirjoittamassaan artikkelissaan, että öljyn hinta on noussut viime vuoden lokakuun noin 40 euron barrelihinnasta noin 80 euroon. Tämän seurauksena bensalitran keskihinta lähentelee Suomessa jo 1,8 euroa litralta ja osassa maata ollaan jo kahden euron tuntumassa.
10 säästövinkkiä
Ruuan, polttoaineen ja sähkön nousu vaikuttaa kuluttajan kukkaroon.
Keinot kulutuksen pienentämiseen löytyy osittain omista valinnoista.
Muutokset kulujen suhteen eivät ole suuria, mutta pidemmällä aikavälillä säästöä on kuitenkin odotettavissa.
Pienillä arjen valinnoilla voi vaikuttaa ettei kulujen nousu näy niin paljon omassa taloudessa kuin muuten näkyisi.
- Osta ruokaa vain sen verran, mitä tulee syötyä. Tarkemmalla suunnittelulla vähennät ruokahävikkiä sekä ruokakuluja.
- Suunnittele kauppalista jo kotona valmiiksi. Näin ei tule tehtyä turhia heräteostoksia.
- Taita matkat mahdollisuuksien mukaan pyörällä tai kävellen.
- Jos liikut autolla, suunnittele reitti niin, että matkan varrella voit hoitaa useammat asiat.
- Ota uuden auton valinnassa huomioon auton polttoainekulutus.
- Kilpailuta ja vertaa sähkö- ja puhelinliittymät.
- Kierrätä, tee itse ja osta käytettynä.
- Tee itse ruuat ja leipomukset.
- Vältä turhaa valojen käyttöä. Sammuta valot aina kun poistut huoneesta. Ota ulkovaloissa/kausivaloissa käyttöön ajastimet.
- Ota töihin eväät mukaan.
Laske kulutuksesi ennen muutoksia ja sen jälkeen. Huomaat muutamassa kuukaudessa, minkä verran pystyt säästämään.