Koulujen alkamiseen on aikaa enää vajaa viikko ja monessa perheessä käydään keskusteluja, tulisiko ekaluokkaiselle hankkia oma puhelin ja siihen sopiva puhelinliittymä? Onko puhelimen käyttö tarpeellista jo ensimmäisenä kouluvuonna ja miten puhelimen osto vaikuttaa lapsen arkeen? Puhelin ekaluokkaisella ei ole välttämätön, mutta sen hankintaa kannattaa harkita, jos lapsi joutuu olemaan koulun jälkeen useamman tunnin yksin kotona tai koulumatka on pitkä.
Keskustele lapsen kanssa puhelimen käytöstä
Matkapuhelin on muutakin, kun soittamista ja viestien lähettämistä. Lapsen kanssa olisi hyvä keskustella ennen puhelimen ostoa, millaiseen käyttöön vanhemmat ovat ajatelleen puhelimen hankittavan ja onko lapsella samanlainen käsitys puhelimen käytöstä.
- Millaisia toimintoja puhelimessa tulisi olla?
- Tarvitseeko lapsi puhelimeen nopean nettiliittymän, jolla onnistuu myös vapaa-ajalla pelien pelaaminen ja videoiden katselu?
- Onko puhelimeen hyvä asettaa erilaisia rajoituksia, kuten saldoraja tai turvallisuusasetukset?
- Saako puhelimen ottaa mukaan kouluun?
Lapsen ensimmäisen puhelimen ei tarvitse sisältää kaikkia hienoa ominaisuuksia, vaikka lapset ovatkin varsin näppäriä eri laitteiden kanssa. Edullisemmalla puhelimella pääsee jo hyvään alkuun puhelimen käytön opettelemisen kanssa. Puhelimen käyttöä tuleekin harjoitella lapsen kanssa jonkin aikaa, jotta perheen väliset pelisäännöt ovat selvillä.
Alkuun puhelin saattaa unohtua ladata tai puhelin on äänettömällä taskussa eikä vanhempi tavoita lasta silloin kun pitäisi. Tällöin vanhempi saattaa huolestua turhaan, kun ei tavoita lasta useankaan soittoyrityksen jälkeen. Samanlainen tilanne voi sattua myös toisinpäin, kun lapsi yrittää tavoittaa vanhempiaan heidän työpäivän aikana eikä saakaan heitä heti vastaamaan.
Vanhempien tulisikin keskustella yhdessä muun muassa siitä, missä tilanteissa puhelin tulee pitää mukana? Mitä tehdä, jos numero puhelimen ruudulla näyttää vieraalta? Miten soitetaan hätäpuhelu? Ja missä puhelin viettää aikaansa, kun lapsi nukkuu? Lisäksi jos puhelin sisältää nopean nettiliittymän, kannattaa lapsen kanssa keskustella peliajan rajaamisesta sekä millä sivuilla lapsi saa netissä vierailla?
Puhelimen mukaan kouluun?
Puhelin ekaluokkalaisella saattaa kulkea mukana matkassa kouluun. Tällöin puhelimen käyttöä pyöräillessä tulee välttää ja puhelin tulee sulkea tai laittaa äänettömälle koulupäivän ajaksi. On hyvä pohtia tarvitseeko lapsi kouluun puhelinta ollenkaan vai odottaisiko puhelin ekaluokkalaista kotona koulun jälkeen? Asiasta voi tarvittaessa keskustella myös opettajan kanssa.
Mediataitojen opettaminen lapselle
Netin kautta pienelle lapselle aukeaa täysin uudenlainen maailman, joka tuo paljon uutta tietoa ja viihdykettä, mutta samalla se voi aiheuttaa pelkoa ja huolta. Jos lapselle on hankittu puhelinliittymä nettiliittymällä, on syytä käydä yhdessä läpi tarvittavia mediataitoja.
- Millaisia pelejä lapsi saa pelata ja ladata puhelimeensa?
- Millaisilla sivustoilla lapsi saa käydä?
- Saako lapsi ottaa tai jakaa kuviaan netissä?
- Miten somessa tulee toisten henkilöiden kanssa keskustella ja mitä tietoja itsestään saa antaa?
- Millainen on hyvä salasana ja kenelle oman salasanansa saa kertoa?
Lapselle on hyvä myös muistuttaa, että ikävistä kokemuksista netissä tulee kertoa vanhemmille, jotta asia voidaan käydä yhdessä läpi. Ketään ei saa kiusata, eikä ikäviä kommentteja tarvitse kenenkään sietää. Jos jokin pelottava video on säikäyttänyt, se kannattaa näyttää vanhemmille, niin sen todenperäisyydestä voidaan yhdessä keskustella. Kaikki tieto ja materiaali verkossa ei ole totta ja lasta on pikkuhiljaa hyvä opettaa lähdekriittiseksi.
Lapsella tulee hyvin todennäköisesti olemaan puhelimen hankkimisen jälkeen WhatsApp-ryhmiä ystävien sekä luokkakaverien kanssa. Ryhmän sisällä saattaa ilmetä epäasiallista viestintää tai kiusaamista. Viestimisestä tulee keskustella lapsen kanssa, koska ryhmän paine voi johtaa huonoon käytökseen huomaamatta. Pyydä lasta rohkeasti kertomaan, jos hän huomaa kiusaamista tai häntä kiusataan viestien välityksellä.
Puhelimesta huolehtiminen
Puhelimesta tulee pitää hyvää huolta, jotta se kestäisi käytössä mahdollisimman pitkään. Lapsen puhelimeen on syytä hankkia suojakalvo tai panssarilasi, jotta puhelimen näyttö ei naarmuunnu repussa tai taskussa. Puhelimiin on olemassa myös kivoja suojakuoria. Opeta lapselle miten puhelin puhdistetaan niin ettei puhelin vahingoitu.
Puhelinliittymä ekaluokkalaiselle
Liittymä lapselle löytyy vaihtoehtojen vertailun jälkeen, mutta helpottaaksesi asiaa miettikää yhdessä:
- Saako lapsi pelata tai käyttää nettiä puhelimellaan?
- Halutaanko puheaika tai viestien lähettäminen rajata tiettyyn määrään?
- Minkä hintainen liittymä lapselle halutaan hankkia?
- Onko operaattorilla väliä?
Tutustu neljän suurimman operaattorin puhelin – ja nettiliittymiin alla olevista linkeistä, niin tiedät millaisen liittymän valitset lapselle. Jos etsit lapselle yksinkertaisesti halvinta liittymää, katso ne täältä – halvin liittymä.
Lähde: Yle.fi – Näin teet lapsesi älypuhelimen käytöstä turvallisempaa