Minkä verran omakotitalo kuluttaa sähköä? Kuinka paljon sähköä päivässä vie lämminvesivaraajaa tai paljonko kännykän lataaminen lisää sähkönkulutusta?

Omakotitalon sähkönkulutus haukkaa suuren osan kotitalouden sähkölaskusta. Omakotitalossa asuvien sähkönkulutukseen vaikuttaa muun muassa talon rakennusvuosi, lämmitystapa, kodin laitteiden käyttötottumukset ja niiden ikä, asukkaiden lukumäärä, ilmastointi, sähkösauna sekä lämminvesivaraaja. Suurin osa omakotitalon sähkönkulutuksesta tulee lämmitystavasta. Jos kodin lämmitysmuoto on sähkölämmitys, on esimerkiksi nelihenkisen perheen sähkönkulutus vuodessa keskimäärin 19 000 kilowattituntia. Jos nelihenkisen omakotitalossa asuvan perheen lämmitysmuoto on esimerkiksi maalämpö laskee sähkönkulutus noin 5000 kilowattituntiin vuodessa. Sähkölaskun suuruus vaihtelee kulutuksen mukaan ja kesällä lämmitykseen kuluu vähemmän sähköä kuin talvella.

 

Säästöä sähkönkulutukseen pienillä muutoksilla

Kotona voi kiinnittää sähkönkulutukseen jonkin verran huomiota omilla valinnoillaan. Toki vanhassa omakotitalossa voi olla vaikeaa ja kallista lähteä vaihtamaan lämmitystapaa. Muutoksen kohdalla kannattaa muutenkin laskea tarkoin vaihdon kustannukset esimerkiksi siirtyminen sähkölämmityksestä maalämpöön. Budjetin laskemisen kohdalla kannattaa ottaa hinta-arvio muutostöistä ja onko muutos rahallisesti kannattavaa ja minkä ajan kuluttua lämmitystavan muutoksesta on taloudellisesti hyötyä?

Muita keinoja vähentää sähkönkulutusta on muun muassa pudottaa huonelämpötilaa muutamalla asteella, hankkia ilmalämpöpumppu, lamppujen sammuttaminen, kun poistuu huoneesta sekä vedenkulutuksen vähentäminen. Sähkön kilpailuttamisen avulla pystyy myös pienentämään sähkölaskua muutamasta kymmenestä eurosta alkaen.

Sähkön kilpailutus onnistuu helposti, kun ilmoitat paikkakuntasi postiosoitteen, niin hakukone näyttää hakuasi täsmäävät sähköliittymät. Vertailemalla sähköliittymiä pystyt tarkastamaan, voisitko saada sähkösopimuksen muualta edullisempaan hintaan.

Lue myös, minkä osan sähköstä voit kilpailuttaa?

 

Viihde-elektroniikkalaitteiden sähkönkulut on jopa 7 prosenttia

Nykyään lähes jokaisessa huoneessa on jonkinlainen elektroniikkalaite. Perheenjäseniltä löytyy tabletteja, matkapuhelimia, pelikonsoleita ja muita langattomia laitteita. Keskimäärin 7 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta menee elektroniikkalaitteiden käyttöön sekä niiden lataamiseen. Laskelmien mukaan laitteiden käyttö vie sähköä enemmän kuin jääkaapin tai pakastimen käyttö yhteensä. Pieniä asioita huomioimalla vähennät elektroniikkalaitteiden aiheuttamaa sähkönkulutusta. Kun et käytä laitetta, sammuta laite kokonaan. Tarkista ennen ostosta energiamerkintä, näin vähennät heti alkuun energiankulutuksessa. Pöytäkoneen sijaan käytä kannettavaa tietokonetta, se vie jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä. Kun et lataa puhelinta, irrota laturi seinästä.

 

Kodinkoneiden ja elektroniikkalaitteiden sähkönkulutus

Sähkölaiteet vievät eri määrän sähköä. Taulukosta näet yleisimmin käytettyjen laitteiden sähkönkulutuksen. Sähkölaitteen energiankulutuksen saat (kWh) laskettua kertomalla laitteen tehon (kW) sen käyttöajalla (h).

Laitekulutus (kWh)
Kahvinkeitin0,1 kWh
Vedenkeitin0,1 kWh
Jääkaappi0,5 kWh/vrk
Astianpesukone1 kWh/koneellinen
Pyykinpesukone1 kWh/koneellinen
Televisio0,1 kWh/tunti
Kannettava tietokone0,3 kWh/tunti
Sähkökiuas5 - 10 kWh
Lämminvesivaraaja3 kWh/päivä
Ilmastointi5 kWh/päivä
Sähkölämmitys5 kWh/päivä
Kylpyhuoneen lattialämmitys2 -3 kWh/päivä
Puhelimen laturi0,1 kWh/tunti

Taulukossa ilmoitetut lukemat ovat suuntaa antavia. Laitteen todelliseen kulutukseen vaikuttaa laitteen ikä, perheen koko ja kuinka paljon laitetta käytetään.

 

Vaikuttaako vaihtaminen sähkön laatuun?

Vaikka vaihtaisit sähkönmyyjää ei sähkön laatu siitä heikkene. Laissa on määritelty, että paikallisen sähköyhtiön tulee taata sähkön laatu. Tämä tarkoittaa, että sähköä tulee toimittaa kaikille asiakkaille samanlaatuisesti. Sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu sellaisen sopimuksen kohdalla heti, mikä on voimassa toistaiseksi. Jos liittymäsi on määräaikainen, kannattaa tarkistaa, mihin asti sähkösopimus on voimassa. Yleensä määräaikaissopimukset ovat 1 – 2 vuoden mittaisia. Sähkösopimuksen vaihdon yhteydessä sinun ei tarvitse vaihtaa sähkömittaria uuteen, vaan aikaisemmin käytössä ollut sähkömittari käy jatkossakin.