Matkapuhelin kulkee mukana joka paikkaan. Sen tulisi kestää laskettelurinteissä kaatumiset ja kuvien ottamisen pakkasessa. Puhelimen pitäisi kestää mukana matkalla, työpaikalla, koulussa ja kotona. Mutta kestääkö matkapuhelin kovassa käytössä sääolosuhteiden vaihtelut ja kovemmat iskut? Miten saada matkapuhelin kestämään mahdollisimman pitkään?
Puhelimen akun heikko puoli on sen huono pakkasen kestävyys. Tämä johtuu siitä, että puhelimen akussa sähköä tuottavat kemialliset reaktiot hidastuvat ja osa energiasta menee sähköksi muuntumisen sijaan akun itsensä lämmittämiseen. Tästä syystä puhelimen akku ei tahdo kestää hyvin käyttöä kovalla pakkasella, vaan akun virta hupenee ilman suurempaakin käyttöä. Kyseiselle asialle ei juurikaan voi mitään, eikä se heikennä tai vaurioita matkapuhelimen akun kestävyyttä muuten. Ainoastaan siinä tapauksessa akkuun voi tulla pysyviä vaurioita, jos ryhdyt lataamaan jääkylmää puhelinta. Kylmyys vaikuttaa myös kosketusnäytön toimivuuteen heikentävästi.
Ainoa konsti saada matkapuhelin kestämään pakkaskelillä paremmin, on hankkia sille vedenpitävä suojakotelo sekä ladata puhelimen akku täyteen ennen ulos lähtemistä. Puhelinta on syytä pyrkiä käyttämään myös mahdollisimman vähän kovilla pakkasilla ulkona ja kokemusta voidaan sanoa, ettei sitä kyllä mielellään edes tee, koska siinä jäätyy jo omat sormetkin. Pidä matkapuhelin ulkoiltaessa lähellä kehoasi, niin se pysyy tarpeeksi lämpöisenä. Muutaman asteen pakkanen ei vaikuta matkapuhelin käyttöön vielä mitenkään, mutta kun puhutaan yli kymmenen asteen pakkasista hidastaa se jo huomattavasti kosketusnäytön toimivuutta ja vie akkua nopeammin.
Hanki puhelintasi varten varavirtalähde, millä on kätevä ladata puhelinta muun muassa pidemmillä matkoilla sekä talvipakkasilla, kun olet kauempana kotoa. Helposti, jos matkapuhelimesta loppuu virta metsäretken aikana tai ylipäätään kaukana kotoa, voi siinä tulla avuton olo. Varavirtalähteitä eli powerbankkeja löytyy monen tehoisia ja hintaisia. Pienemissä varavirtalähteissä akun varaus on pienempi ja saat ladattua matkapuhelimen arviolta kerran täyteen. Suuremmissa varavirtalähteissä akun voi ladata useammin täyteen tai virtalähdettä voi käyttää muutkin perheenjäsenet oman puhelimensa lataukseen. Muista, että lentäessä lentoyhtiöt ovat rajoittaneet varavirtalähteen käyttämistä koneessa. Esimerkiksi varavirtalähteen tulee olla käsimatkatavaroissa (palovaaran vuoksi), varavirtalähde saa olla teholtaan korkeitaan 100Wh eli noin 27.000 mAh sekä matkustaja saa kuljettaa mukana korkeintaan kahta virtalähdettä. Selvitä nämä asiat ennen lennolle lähtöä (finavia.fi/matkatavarat).
Matkapuhelimeen kannattaa mieluusti jo osto vaiheessa hankkia panssarilasi. Panssarilasi saattaa tuntua arvokkaalta hankinnalta (20 euroa), mutta voin melkein vannoa, että käytössä et kadu hankintaasi. Aikaisemmin monet ostivat puhelimeensa suojakalvon muutamalla eurolla, mutta kovemmassa iskussa tai puhelimen tipahtaessa maahan, panssarilasi antaa luotettavamman suojan. Panssarilasin ominaisuudet suojaavat näyttöä naarmuuntumiselta, kolhuilta sekä rikkoutumiselta. Panssarilasi antaa anteeksi pieniä lipsahduksia, mutta kaikista parhaiten näyttö pysyy kunnossa, kun käsittelet puhelintasi varoen.
Panssarilasi tai ainakin suojakalvo kannattaa hankkia myös lapsen puhelimeen. Huomaamatta puhelin lojuu repun pohjalla tai taskussa kotiavainten kanssa, jolloin näyttö naarmuuntuu ja käyttömukavuus heikkenee. Lapselle puhelinta hankkiessa kannattaakin ottaa huomioon, puhelimen kestävyys, hinta sekä puhelinliittymän ominaisuudet.