vanha puhelin

Lojuuko laatikossasi useita vanhoja puhelimia? Älä huoli, näin on monella muullakin. Tässä artikkelissa pohdimme, onko vanhoilla puhelimilla enää mitään virkaa? Ja miten vanha puhelin tulisi kierrättää?

Vanhoissa puhelimissa on arvokkaita kierrätysmetalleja, mutta ennen kierrätystä käytöstä poistettu älylaite tai matkapuhelin on syytä tyhjentää henkilökohtaisista tiedoista. Puhelimessa saattaa olla valokuvia, sähköposteja sekä eri mobiilisovelluksia. Jos tietojen tyhjentäminen ei itseltä onnistu tai epäilee ettei kaikkea ole saanut poistettua, kannattaa puhelin lähettää esimerkiksi elektroniikankierrätykseen erikoistuneelle yritykselle, missä puhelimessa olevat tiedot tuhotaan.

Puhelimen pystyy myös itse tyhjentämään tiedoista. Puhelimesta tulee ottaa kaikki kuvat pois, poistaa muistikortti sekä tyhjentää puhelimen asetukset. Tämän jälkeen puhelimen voi viedä esimerkiksi Elisan myymälässä olevaan kierrätyslaatikkoon, josta puhelin lähtee SER-jätteenä kierrätykseen. Tarkemmat ohjeet matkapuhelimen kierrättämiseen.

Vanhasta puhelimesta pystytään ottamaan jatkokäsittelyä varten talteen muun muassa perusmetallin lisäksi, kulta ja kupari sekä harvinaisempi metalli, palladium. Matkapuhelinten akut pystytään myös kierrättämään.

 

Matkapuhelimet voivat sisältää ympäristölle haitallisia alkuaineita. Niiden pääsy luontoon ei ole hyvä juttu. Puhelimet eivät siis sovi sekajätteen mukana hävitettäviksi.

 

Vinkkejä vanhan puhelimen käyttämiseen

Aina vanhaa puhelinta ei kannata tai tarvitse laittaa kierrätykseen. Kokosimme tähän muutamia ideoita, mihin vanhaa puhelinta voi vielä käyttää.

 

Lapselle ensimmäiseksi puhelimeksi

Pienelle lapselle ei kannata ostaa ensimmäiseksi puhelimeksi uutta kännykkää. Vanha puhelin on tarpeeksi yksinkertainen, jotta lapsi oppii alkuun puhelimen perustoiminnot – soittamisen ja viestien lähettämisen. Kun lapsi oppii kuunnolla käyttämään puhelinta, kannattaa harkita uuden puhelimen ja paremman puhelinliittymän hankintaa. Vanhan puhelimen kohdalla ei myöskään harmita, jos puhelin rikkoutuu lapsen käytössä eikä lasta tarvitse koko ajan varoitella.

 

Varapuhelimena

Kotoa kannattaisi aina löytyä varapuhelin. Koskaan ei voi varmuudella luottaa uudenkaan puhelimen toimivuuteen. Nykyään puhelin on niin tärkeä kapistus monissa asioissa, joten kotona olisi hyvä olla tällaisia tilanteita varten nopeasti toimintaan otettava varapuhelin. Uuden normaalista käytössä olevan puhelimen korjaaminen saattaa kestää viasta riippuen viikonkin verran.

 

Hätätilanteita varten

Ladatulla vanhalla puhelimella saa ilman operaattorin SIM-korttia yhteyden hätänumeroon 112. Vanha puhelin kannattaa pitää ladattuna yhteisesti sovitussa paikassa, mistä sen tarvittaessa löytää nopeasti.

 

Reissuun mukaan

Jos suunnitelmissa on yön yli retki metsään tai vaikka laskettelureissulle, kannattaa harkita vanhan puhelimen mukaan ottamista. Nykyään uudet puhelimet ovat isoja ja vievät taskussa paljon tilaa. Jos rinteessä sattuu kaatumaan älypuhelin taskussa, on hyvin todennäköistä että siinä saa äkkiä puhelimen näytön rikki. Metsäretkillä puhelin saattaa kastua tai tippua, niin turvallisempaa on kantaa mukanaan vanhaa kuin uutta puhelinta. Vanhaan puhelimeen kannattaa matkaa varten ottaa, halpa liittymä määräaikaisella sopimuksella, jonka voi pian loman jälkeen tarvittaessa päättää. Pääasiallinen käyttö vanhalla puhelimella on, että sillä voi tarvittaessa ja hätätilanteessa soittaa.