Oletko kuullut aikaisemmin Mabitare -karttaohjelmasta? Mabitare on maasto- ja merikartta ei tarvitse laisinkaan puhelin- tai sähköverkkoa toimiakseen, vaan koko kartta-aineisto ladataan suoraan puhelimeen. Ainoa asia, mitä täytyy muistaa metsässä vaeltaessa on, että matkapuhelimessa on tarpeeksi virtaa koko vaelluksen ajaksi.
Karttaohjelmasta hyötyy retkeilijät, vaeltajat, metsästäjät, veneilijät sekä kokeneemmatkin ulkoilijat. Haastavimmilla reiteillä kokenutkin retkeilijä saattaa kadottaa suuntavaistonsa, jolloin eksymisen vaara on suurin. Puhelimen näytölle piirtyvä kartta pääsee oikeuksiinsa erityisesti huonolla kelillä, jolloin eksymisen vaara on kaikkein suurin. Digitaalinen kartta toimii reaaliaikaisesti niin maalla kuin merellä eikä sen toimivuus heikkene edes alueella, missä puhelinverkko ei enää toimi. Heikko puhelinyhteys tai datayhteys ei siis vaikuta ohjelman toimivuuteen laisinkaan. Käyttäjän on kuitenkin tärkeää huolehtia puhelimen riittävästä akunkestosta ja tarvittaessa varmistaa se virtapankin tai vara-akun avulla. Kartta-aineisto on Mabitaressa laaja, se kattaa Suomen, Ruotsin sekä Norjan maa – ja vesialueet.
Mabitare maasto – ja merkikartan voi ladata Android ja Apple laitteisiin. Karttaohjelma on maksullinen.
Liikut luonnossa turvallisesti karttaohjelman avulla
Lataamalla puhelimesi muistiin Mabitare karttaohjelman on sinulla aina kartta mukanasi, missä liikutkin. Offline -tilassa oleva kartta ei tarvitse puhelinverkkoa toimiakseen, joten sinun eri tarvitse murehtia oletko esimerkiksi metsässä liikkuessa kuuluvuusalueella. Vaara- ja onnettomuustilanteessa karttaohjelman avulla retkeilijä voi lähettää suoraan Mabitaren kautta 112- hälytyksen, jolloin ohjelma lähettää puhelinliittymäsi sijainnin suoraan viranomaisten tietoon. Näin sinun ei tarvitse ns. itse olla kartalla, mikä on tarkka sijaintisi.
Lataa ilmainen karttaselain puhelimeesi
Puhelimeen löytyy myös ilmaisia karttaselaimia. Yleensä ilmaisissa versioissa on vähemmän ominaisuuksia, mutta harrastelija pärjää niiden avulla kyllä maastossa. Ilmaisversio riittää useimmille käyttäjille hyvin. Tarvittaessa mukaan voi pakata myös perinteisen paperikartan. Suunnistaminen karttasovelluksen avulla vie melko paljon virtaa akusta, joten varavirtalähde kannattaa sujauttaa reppuun ennen retkelle lähtöä.
Ilmaiset versiot karttaselaimista sisältävät maastokartat, ilmakuvat- ja taustakartat sekä kiinteistötiedot. Lataamalla puhelimeen maksullisen version saa käyttöönsä lisäominaisuuksia ja hyödyllisiä toimintoja.
Tutustu myös mobiilikäyttöliittymä retkipaikka.fi – palveluun. Palvelusta löytyy kaikkiaan 3000 retkikohdetta ja luonnonnähtävyyspaikkaa ympäri Suomea. Retkipaikka on avuksi kiintoisan reitin suunnittelussa ja paikalle löytämisessä. Siinä suunnistustoiminnot ovat kuitenkin vain perustasoa, joten perusteellisempaan metsässä kulkemiseen kannattaa puhelimeen ladata kunnollinen maastokarttasovellus.
Alkuun kannattaa tutkia millaisia karttaohjelmia on tarjolla ja tutustua niiden maksuttomiin sovelluksiin. Jos joku ohjelmista tuntuu todella hyvältä, kannattaa siitä ottaa maksullinen versio käyttöön. Paljon reissaavalle karttaohjelmasta on paljon hyötyä, vaikka siitä joutuisi jonkun verran maksamaankin.
Lähde: retkipaikka.fi