Markkinoilla on tarjolla monenlaista älykelloa niin lapsille kuin aikuisille. Älykellojen motivoivaa vaikutusta liikkumiseen ei ole vielä kovinkaan laajalti tutkittu, mutta varmasti niillä on vaikutusta aktiivisempaan liikkumiseen – ainakin aluksi. Saatujen tutkimusten valossa liikuntateknologia tarjoaa käyttäjälleen runsaasti hyötyjä, joiden johdosta käyttäjän motivaatio teknologiaa ja tätä kautta liikuntaa kohtaan kasvaa.
Lasten ja nuorten liikuntasuositukset
Suosituksena on, että lapset ja nuoret liikkuisivat päivässä vähintään tunnin verran. Liikunnan tulisi olla suurimmalta osin kestävyyttä ylläpitävää. Tämän tyyppinen liikunta voisi olla muun muassa pyörällä ajoa, reipasta kävelyä tai esimerkiksi jalkapallon pelaamista. Liikunnalliseen viikkoon olisi hyvä sisällyttää myös lihaksia ja luustoa vahvistavia liikuntamuotoja, joita saa monista lajeista. Osana liikuntaa kuuluu lisäksi notkeuden, tasapainon sekä ketteryyden ylläpitäminen.
Liikunta ei saa olla koskaan pakkopullaa ja sitä ei tulisi tehdä hampaat irvessä vain sen vuoksi kun on pakko. Jokainen lapsi ja nuori löytää varmasti ajan myötä itselleen sopivan tavan liikkua. Liikunta ei myöskään tarkoita tiettyä lajiuskollisuutta, vaan kaikkia harrastusmuotoja ja – lajeja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Toiselle sopii parhaiten nopeatempoinen jääkiekko tai voimistelu. Toinen nauttii enemmän metsässä liikkumisesta tai jostain yksilölajista. Ei ole yhtä tai oikeaa tapaa liikkua, vaan kaikki liike on hyvästä.
Liikkuminen pitää mielen ja kropan vireessä. Liikunta tulisikin jakaa päivän mittaan osiin. Aamulla koulumatka kannattaa taittaa kävellen tai pyörällä. Välitunnilla on kiva pelata kavereiden kanssa jalkapalloa tai tehdä temppuja telineillä. Koulun jälkeen on joku harrastus tai läksyjen tekemisen jälkeen on hyvä lähteä ulos reippailemaan.
Koululaisten on tärkeä muistaa nukkua riittävästi. Matkapuhelin on hyvä laittaa äänettömälle ja vaikka kauemmaksi sängystä ettei houkutusta sen katsomiseen tule enää nukkumaan menon aikaan. Matkapuhelimen kirkas valo ja sosiaalisen median vaihtuvat videot ja kuvat aktivoivat aivoja eikä uni tule, kun aivot ovat jatkuvassa vireystilassa. Suositeltavaa on jättää matkapuhelin taka-alalle noin tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta mieli saa rauhoittua.
Aikuisten liikuntasuositukset
18 – 64 vuotiaiden aikuisten liikuntasuositukset ovat pysyneet lähes samoina useiden vuosien ajan. Sydämen sykettä kohottavaa liikuntaa tulisi viikossa olla noin 2 – 3 tuntia. Lihakuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi tuntia viikossa.
Yhä useampi aikuinen tekee tällä hetkellä etätöitä kotoa käsin. Joka on osaltaan lisännyt aikuisten liikkumattomuutta. Aikaisemmin työmatkat saatettiin taittaa kävellen tai pyörällä ja päivän mittaan töissä etäisyydet olivat paikasta toiseen pidemmät. Nyt tämä kaikki hyötyliikunta on jäänyt monen kohdalla kokonaan pois. Koronan tuomat alueelliset rajoitukset sulkivat myös viime syksyn ja kevään aikana monia liikuntapaikkoja. Aikuiset ovat joutuneet miettimään uusia liikuntamuotoja itsenäisesti tai etäyhteyksien kautta.
Laajakaista -asioihin on jouduttu monessa perheessä panostamaan aikaisempaa enemmän, kun useampi perheenjäsen on tarvinnut yhtäaikaisesti nettiä opiskeluun, palavereihin tai online-tilaisuuksiin ja harrastetunteihin verkossa. 5 G- verkon laajentuminen on ollut omiaan tähän pulmaan.
Liikkuminen on aikuisiällä yhtä tärkeää kuin lapsena. Kansalaisopistot ja erilaiset harrasteseurat tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja liikuntaharrastuksen aloittamiseen, mutta liikkua voi myös ilman mitään aikatauluja tai tavoitteita. Helposti monen aikuisen kohdalla harrastus loppuu liian tiukkaan aikatauluun. Monella vanhemmalla, kun on omien harrastusten lisäksi, myös lasten harrastukset kuljetuksineen. Liikkumisesta ei kannata ottaa stressiä, vaan oman liikkumisen voi sisällyttää siihen tuntiin, kun esimeriksi lapsi on jalkapalloharrastuksessa läheisellä kentällä.
Älykello osaksi liikkumista
Kellokauppa PetenKellon mukaan älykellojen hinnat liikkuvat noin 100 – 500 euron välissä. Perustoiminnoilla olevalla älykello pääsee jo hyvään alkuun, jos älykellon haluaa ottaa osaksi liikuntaharrastusta. Kellon avulla voi seurata esimerkiksi päivän aktiivisuutta, sykettä sekä unta. Monipuolisimmissa älykelloissa on lisäksi muun muassa lajikohtaisia lisäominaisuuksia ja harjoitusohjelmia. Älykello myös muistuttaa, kun olet istunut liian pitkään ja on aika nousta hetkeksi liikkeelle. Aikaisemman terveyssuosituksen mukaan taukojumpan pituuden tuli olla noin 10 minuuttia, nyt suosituksena on, että parinkin minuutin veryttely ja liikkuvuusharjoittelu riittää.
Monet suomalaiset ovat hankkineet älykellon osaksi liikkumista. Älykello ei vaadi toimiakseen nettiä ja se kulkee mukana aina vuorokauden ympäri, jos niin vain haluat. Aktiivisuustason voi asettaa oman kunnon mukaan ja sitä voi nostaa, kun kunto kohenee. Monen älykellon omistajan mukaan älykello todella lisää motivaatiota liikkumiseen. Kellon avulla on kiva seurata päivän aktiivisuutta ja katsoa onnistuuko saamaan päivän tavoitteeksi 100 prosenttia.
Vertaaliittymät.fi on liittymien vertailuun ja kilpailuttamiseen erikoistunut palvelu. Sivustoltamme löydät suurimpien operaattoreiden puhelinliittymät sekä ajankohtaiset liittymätarjoukset. Olemme nyt myös laajentaneet vertailun sähköliittymiin. Sähkön kilpailuttaminen vie vain muutaman minuutin selkeän hakukoneen avulla.