digitaalinen henkilöllisyystodistus

Digitaalinen henkilöllisyystodistus tulee käyttöön vuoden 2023 aikana. Perinteiset henkilökortit toimivat jatkossakin, mutta vaihtoehtoisesti käyttöön voi ottaa digitaalisen henkilötunnuksen.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus on passin sekä henkilökortin rinnalle tuleva mobiililaitetta käyttävä sovellus, jota voi käyttää matkapuhelimen avulla, jossa on puhelinliittymä. Sovellus mahdollistaa henkilöllisyyden todentamisen sähköisesti. Henkilöllisyystodistusta voi vuoden 2023 voimaantulon jälkeen käyttää muun muassa verkkokauppaostosten yhteydessä tai muussa asioinnissa, jossa henkilöllisyys tulee varmentaa. Arvioiden mukaan uusi sähköinen tunnistautumismuoto saattaa tulla syrjäyttämään ajan myötä pankkitunnuksilla tunnistautumisen.

 

Miten digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii?

Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii samalla tavoin kuin poliisin myöntämä henkilökortti tai passi, erona vain on että perinteinen henkilöllisyystodistus kulkee mukana taskussasi, digitaalinen henkilöllisyystodistus löytyy puhelimen sovelluksesta. Vuoden 2023 aikana sähköisen henkilötunnuksen voi ottaa käyttöön verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin sisältämällä kansalaisvarmenteella. Käyttöönoton jälkeen sillä voi todistaa henkilöllisyyden sähköisesti viranomaispalveluiden yhteydessä tai kaupallisissa verkkopalveluissa. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen ei ole tarkoitus korvata tavallisia tunnistusmuotoja, vaan tulla täydentämään kansalaisten tarvitsemia tunnistustapoja.

 

Miksi digitaalinen henkilöllisyystodistus kannattaa ottaa käyttöön?

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen avulla tulee jatkossa pääsemään kaikkiin julkisiin hallinnon palveluihin, joihin vaaditaan tunnistautuminen. Sähköisen tunnistautumismuodon uskotaan palvelevan paremmin kansalaisia, kun joka tapauksessa moni käyttää matkapuhelinta moneen muuhunkin asiointiin. Digitaalinen henkilöllisyystodistus täydentää monella tapaa tätä jatkumoa.

Henkilötodistuksen etuna on, että käyttäjä voi itse säädellä, mitä henkilötietojaan hän haluaa itsestään näyttää. Henkilöllisyyttään todistaessa voi valita, että näyttää esimeriksi kasvokuvan ja nimitiedot, aina sen mukaan, mitä milloinkin vaaditaan, ilman että tiedoistaan näyttää kaikkia. Sähköisen henkilötunnuksen tiedot luetaan QR-koodin avulla matkapuhelimesta.

Matkustusasiakirjana sähköinen henkilöllisyystodistus ei jatkossakaan käy, vaan edelleen ulkomaanmatkaa varten Suomen kansalainen tarvitsee passin.

Suomessa käyttöönotettava digitaalinen henkilötunnus on osa yhteiseurooppalaista digilompakkohanketta. Myöhemmin suomalainen henkilöllisyystodistus on laajennettavissa eurooppalaiseen digitaaliseen lompakkoon. Tähän liittyvät valmistelut on käynnissä ja jos aikataulussa pysytään, voi laajempi digilompakko olla käytössä jo vuonna 2024. Kun digitaalinen lompakko tulevaisuudessa saadaan käyttöön voidaan matkapuhelimen sähköiseen lompakkoon yhdistää muun muassa pankkikortti, ajokortti. Kela-kortti sekä muut virallisesti vahvistetut asiakirjat.

 

Voinko käyttää ajokorttia henkilöllisyyteni todistamiseen?

Ajokorttia on totuttu käyttämään, kun oma henkilöllisyys täytyy todistaa. Vuonna 2016 tähän tuli kuitenkin muutoksia eikä ajokortti enää joka paikassa kelpaa henkilöllisyyden varmentamiseen. Tämä on hämmentänyt monia iäkkäämpiä ihmisiä, mutta syytkin ovat selvät. Ajokortin kuva voi olla esimerkiksi niin vanha tai huonokuntoinen ettei viranomainen voi kuvan perusteella varmistaa, että ajokortissa on oikea kortin haltija. Ajokortti ei myöskään enää ole poliisin myöntämä asiakirja. Suomessa ei ole varsinaisesti lakia sen osalta, millä tavalla henkilöllisyys tulisi virallisesti tunnistaa esimeriksi pankissa tai ravintola-alalla, mutta tiettyjä yhtenäisiä käytäntöjä on monella alalla otettu käyttöön.

 

Millainen liittymä matkapuhelimeen, jos haluan käyttööni digitaalisen henkilöllisyystodistuksen?

Matkapuhelinliittymän valinta ei juurikaan vaikuta digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönottoon. Liittymässä tulee olla kuitenkin käytössä netti, jotta sähköinen sovellus voidaan ottaa puhelimessa käyttöön. Halvin puhelinliittymä toimii myös digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytössä, kunhan liittymässä on nettiyhteys.

Nykyään yhä useammat valitsevat puhelinliittymäkseen rajattoman 5G liittymän, koska se antaa käyttäjälle niin paljon erilaisia käyttöominaisuuksia. Esimerkiksi 5G- tekniikassa voidaan käyttää noin kymmenkertaista tiedonsiirtonopeutta 4G:n verrattuna. 5G liittymän avulla ohjelmoit robotti-imurin imuroimaan sekä säätelet muun muassa kodin älyvaloja.

Tulevaisuudessa näyttää yhä vahvemmin siltä, että matkapuhelin tulee sisältämään yhä laajemman kokonaisuuden käyttäjän tarvitsemista ominaisuuksista. Jo nyt puhelimella maksetaan ostokset, laskut, hoidetaan työasiat ja katsotaan elokuvat. Vuoden 2023 aikana kun suomalaisilla on mahdollisuus ottaa käyttöön vielä digitaalinen henkilötunnus matkapuhelimeen, ei perinteistä lompakkoa tarvita enää mihinkään, vaan kaikki tärkeimmät tiedot kulkevat mukana puhelimessa.